Listopadová meziroční inflace byla nižší, než očekávala ČNB

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Důvodem bylo podle něj především neočekávaně rychlé odeznění předchozího růstu cen potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta.

Proti odhadům ČNB byl pomalejší i růst regulovaných cen a cen pohonných hmot. Jádrová inflace byla v listopadu naopak nepatrně vyšší, než prognóza předpovídala. Primární dopady změn nepřímých daní pak odpovídaly odhadům ČNB.

Zveřejněná data podle Krále představují protiinflační riziko aktuální prognózy ČNB. \"Podle ní zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky,\" uvedl. Ve prospěch růstu cen pak podle něj začaly opět působit dovozní ceny, do kterých se vedle růstu zahraničních cen promítá i oslabený kurz koruny.

Začátkem příštího roku se inflace zvýší. K přispěje k tomu nárůst jádrové inflace, opětovné oživení růstu cen potravin i zrychlení růstu regulovaných cen. \"V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a postupné zvolňování dynamiky mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora přiblíží k dvouprocentnímu cíli ČNB, na němž setrvá během roku 2020,\" uvedl Král.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK