Libra je po odvolání hlasování o brexitu na 20měsíčním minimu

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. prosince (ČTK) - Britská libra se poté, co se premiérka Theresa Mayová rozhodla odložit úterní hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie, propadla k dolaru na 20měsíční minimum. Na americkou měnu ztrácela kolem 17:30 SEČ 1,5 procenta na 1,2541 USD a byla nejníže od dubna 2017.

Euro si k britské měně připisovalo 1,4 procenta na 0,9065 GBP. Libra tak byla vůči euru nejslabší od konce srpna. Britský index FTSE 250, který zahrnuje podniky více orientované na domácí trh, odepsal 1,5 procenta a je nejníže od prosince 2016. Investoři jsou nejistí, protože nevědí, zda Británie v březnu příštího roku Unii skutečně opustí.

Americký dolar se po svém nejprudším propadu vůči koši měn za poslední tři měsíce v minulém týdnu dnes mírně zotavil. Vůči koši měn ve stejnou dobu přidával 0,7 procenta na 97,17 bodu. Obchodníci už se tolik neobávají, že americká centrální banka (Fed) přeruší zvyšování základní úrokové sazby dříve, než se původně mělo za to.

Rozevírání nůžek mezi americkými úrokovými sazbami a sazbami ve zbytku světa způsobené sebevědomou politikou Fedu zapříčinilo v letošním roce nečekaný růst hodnoty dolaru. Slabší hospodářské údaje nicméně kazí vyhlídky této měny na příští rok, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK