Prodej aut v Číně klesl nejvíce za téměř sedm let

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 11. prosince (ČTK) - Prodej nových aut v Číně se v listopadu meziročně propadl o 13,9 procenta na 2,55 milionu vozů. Pokles byl nejvýraznější od ledna 2012, kdy mělo na poptávku negativní dopad načasování oslav nového lunárního roku. Od ledna do listopadu se prodej aut snížil o 1,7 procenta na 25,4 milionu, a Čína je tak na cestě vykázat první celoroční pokles prodeje minimálně od roku 1990. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

Prodej aut se snížil už pátý měsíc za sebou a v každém z předchozích dvou měsíců až o téměř 12 procent. Slabé údaje o prodeji aut přicházejí v době, kdy hospodářský růst v zemi zpomaluje a ekonomiku poškozuje obchodní válka se Spojenými státy.

Agentura Reuters v říjnu uvedla, že prodejce aut v Číně citelně zasáhlo zpomalení růstu ekonomiky. Prodejci z toho důvodu tlačí na vládu, aby sektor podpořila, a navrhují mimo jiné snížení prodejní daně u některých menších aut o 50 procent. Státní plánovací úřad ale jejich požadavky odmítl a uvedl, že zpomalení může z trhu dostat slabší hráče.

Čínský automobilový trh je také významným zaměstnavatelem, důležitým tahounem růstu ekonomiky a barometrem ochoty spotřebitelů kupovat velké a drahé položky. Loni prodej aut podle údajů CAAM vzrostl o tři procenta. Tempo růstu však prudce zpomalilo z 13,7 procenta v roce 2016, kdy prodej podpořilo snížení prodejní daně u menších aut.

Prodej elektrických a hybridních vozů však zůstává vysoký. V listopadu se zvýšil o 37,6 procenta, poznamenala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK