Společnost innogy zdraží části zákazníků zemní plyn

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Největší distributor plynu v ČR, společnost innogy, zvýší části zákazníků cenu zemního plynu. Platba průměrné domácnosti měsíčně stoupne o 2,8 procenta. Firma zdraží od 22. ledna, důvodem je růst velkoobchodní ceny komodity. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Martin Chalupský. Lidé si podle něj připlatí řádově desetikoruny měsíčně navíc, zvýšení cen se netýká více než poloviny zákazníků innogy, kteří mají ceny zafixované. Kvůli rostoucím cenám na burzách už dříve oznámily růst cen plynu pro některé zákazníky mimo jiné společnosti MND nebo E.ON.

\"Za posledních devět měsíců velkoobchodní cena plynu vzrostla o 45 procent,\" uvedl obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop. Firma podle něj velkou část růstu velkoobchodních cen absorbovala a ke zdražení přistupuje jako jedna z posledních na trhu.

Konkrétně u zákazníků, kteří na plynu jen vaří, naroste podle innogy měsíční platba za plyn průměrně o 15 korun, domácnost, která plynem ohřívá vodu a vytápí byt si připlatí v průměru 39 korun za měsíc. Náklady domácností na vytápění rodinného domu pak v příštím roce stoupnou průměrně o 58 korun měsíčně, dodala firma. \"Například ve srovnání s rokem 2012 budou naši zákazníci platit za plyn i po zdražení stále výrazně méně. Od roku 2013 jsme plyn zlevnili o více než 25 procent,\" dodal Varcop.

Cena plynu na Pražské energetické burze pro rok 2019, na který se teď obchodníci nejvíce zásobují, činí nyní kolem 23 eur (595 Kč) za megawatthodinu (MWh), meziroční nárůst je více než čtvrtinový. Ještě výrazněji roste velkoobchodní cena elektřiny. V současnosti je na úrovni 55 eur (1423 Kč) za MWh, což je proti stejnému období loňského roku téměř o 50 procent více.

Na růst velkoobchodních cen už prakticky všichni dodavatelé zareagovali během letošního roku zvýšením cen nefixovaných produktů, a to především u elektřiny. Další růst cen přijde od Nového roku, většina českých domácností si tak příští rok za energie připlatí. Podle analytiků mohou některým lidem náklady vzrůst až o několik tisíc korun ročně.

Skupina innogy zajišťuje v ČR dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Firma provozuje 65.000 kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Skupině loni v ČR vzrostl čistý zisk o 23,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Tržby klesly o 2,7 procenta na 42,7 miliardy korun.

Na základě březnové dohody na evropské úrovni o rozdělení innogy, kterou uzavřela mateřská firma RWE s konkurentem E.ON, se letos začali objevovat zájemci o česká aktiva společnosti. Nabídku podala mimo jiné investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK