Mzdy v Británii rostly do konce října nejvíce za deset let

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. prosince (ČTK) - Mzdy britských zaměstnanců rostly za tři měsíce do konce října nejvíce za deset let. Průměrná týdenní mzda včetně odměn se zvýšila meziročně o 3,3 procenta, což byl nejvyšší růst od období květen až červenec 2008. Zpráva je dalším signálem, že trh práce nevykazuje známky oslabení ani před plánovaným odchodem Británie z EU, uvedla agentura Reuters.

Analytici čekali zvýšení mezd jen o tři procenta. Míra nezaměstnanosti zůstala na 4,1 procenta, což je blízko nejnižší hodnoty od 70. let.

Britská centrální banka uvedla, že bude muset pozvolna zvyšovat úrokové sazby, aby vykompenzovala inflační tlaky z trhu práce. Odhadla přitom, že růst mezd bude do konce letošního roku pomalejší, než ukázaly dnešní údaje statistického úřadu. Britská ekonomika od referenda o brexitu v roce 2016 zpomalila, nezaměstnanost ale dál prudce klesá, což zvyšuje tlak na zaměstnavatele, aby zvyšovali mzdy.

Celkový výdělek bez bonusů se zvýšil také o 3,3 procenta, což byl nejvyšší růst od konce roku 2008. Mzdy rostou mnohem pomaleji než před finanční krizí, kdy se zvyšovaly o čtyři procenta. Reálná mzda, která je upravená o inflaci, se za tři měsíce do konce října zvýšila o 1,1 procenta, nejvíce od konce roku 2016.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK