Firma CFBF začala spravovat referenční sazbu podle nařízení EU

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Společnost Czech Financial Benchmark Facility (CFBF) získala jako první firma v kontinentální Evropě oprávnění k činnosti administrátora referenčních úrokových sazeb podle evropského nařízení. Firma je administrátorem PRIBORu (Prague InterBank Offered Rate), což je referenční úroková sazba, která ukazuje, za kolik jsou banky ochotny nabídnout peníze na mezibankovním trhu. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Regulace EU má za cíl, aby referenční sazby byly více transparentní. Zároveň je cílem sjednotit pravidla, kterým mají tyto sazby podléhat. \"Podle této regulace je na území EU povoleno používání pouze těch referenčních úrokových sazeb, které jsou poskytovány schváleným administrátorem,\" uvedla firma.

PRIBOR, neboli Prague InterBank Offered Rate, je referenční úroková sazba patřící do rodiny tzv. IBOR (InterBank Offered Rates). Mezi nejrozšířenější IBOR patří mimo jiné LIBOR v Londýně a EURIBOR v kontinentální Evropě. Tyto sazby obecně fungují jako indikace toho, za kolik jsou banky ochotny nabídnout peníze na mezibankovním trhu a ve výsledku tedy odrážejí hodnotu peněz na trhu.

Sazba PRIBOR se stanovuje každý pracovní den v 11 hodin místního času podle přesně stanovených a veřejně dostupných pravidel. Podklady pro výpočet finální hodnoty jsou každý den administrátorovi poskytovány tzv. panelem, jenž tvoří banky, které naplnily požadavky stanovené evropskou regulací a administrátorem. V současné jde o Českou spořitelnu, ČSOB, Expobank, Komerční banku, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

Společnost CFBF, se sídlem v Praze sídlí v Praze. Administraci PRIBOR převzala v polovině roku 2017 od Financial Markets Association of the Czech Republic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK