Německý ministr hospodářství zhoršil odhad růstu ekonomiky

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. prosince (ČTK) - Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se v letošním roce zvýší pouze o zhruba 1,5 až 1,6 procenta. Předpověděl to dnes podle agentury Reuters německý ministr hospodářství Peter Altmaier. V oficiální říjnové prognóze přitom německá vláda letošní hospodářský růst odhadovala na 1,8 procenta.

\"V posledních měsících růst (v Německu) poněkud zpomalil, stejně jako v mnoha jiných zemích,\" uvedl Altmaier. \"V celém roce budeme mít růst kolem 1,5 až 1,6 procenta,\" dodal. Vláda přitom již v říjnu odhad letošního růstu snížila z dříve předpokládaných 2,3 procenta.

Ve třetím čtvrtletí meziroční růst německé ekonomiky podle údajů spolkového statistického úřadu prudce zpomalil na 1,1 procenta z 2,3 procenta ve druhém kvartálu. V mezičtvrtletním srovnání se HDP dokonce snížil o 0,2 procenta, což představovalo první pokles od prvního kvartálu roku 2015.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce vzrostla o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let. Letos však hospodářské vyhlídky Německa zastiňují obchodní spory mezi Spojenými státy a Čínou i nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK