Libra kvůli napětí kolem brexitu klesla na nové 20měsíční minimum

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. prosince (ČTK) - Britská libra dnes vůči americkému dolaru sestoupila až na nové 20měsíční minimum pod 1,25 USD. Libra zůstává pod tlakem kvůli nejistotě kolem odchodu Británie z Evropské unie. Navíc se objevily spekulace o možném hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové.

Libra dnes zpočátku oživovala po pondělním prudkém poklesu, za kterým stál odklad hlasování britského parlamentu o připravené brexitové dohodě. Během dne kurz libry vystoupil nad 1,26 USD, později však zamířil opět dolů a na krátkou dobu se dostal až pod 1,25 USD. Kolem 20:00 SEČ vykazovala libra pokles o zhruba 0,3 procenta na 1,2525 USD.

Mayová v pondělí hlasování o dohodě odložila kvůli obavám z jeho fiaska. Dnes vyrazila za svými partnery v Evropské unii, aby získala jejich podporu k úpravě dohody. Zástupci zbývajících členských zemí EU nicméně dávají najevo, že se kvůli britskému vnitropolitickému dění nechystají už domluvenou dohodu o brexitu znovu otevírat. Nevylučují však podporu Mayové jinou formou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK