IATA snížila odhad zisku aerolinek na letošní rok

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 12. prosince (ČTK) - Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) zhoršilo výhled zisku leteckých společností na letošní rok na 32,3 miliardy USD (737,2 miliardy Kč) proti dosavadnímu odhadu 33,8 miliardy USD. Důvodem je růst nákladů. Proti loňskému roku by se tak zisk aerolinek měl v úhrnu snížit o 15 procent. Příští rok má však zisk opět vzrůst, a to díky vysoké poptávce, která překoná vyšší náklady.

Loni zisk aerolinek činil 38 miliard USD a ještě koncem loňského roku IATA předpokládala, že letos zisk vystoupí na 38,4 miliardy dolarů. Příští rok má zisk podle nejnovějšího dohadu činit 35,5 miliardy USD.

Navzdory zhoršení výhledu je generální ředitel IATA Alexandre de Juniac v hodnocení výkonu leteckých společností optimistický. \"Odvětví letecké dopravy má solidnější finanční pozici než kdykoliv jindy ve své historii,\" prohlásil de Juniac.

IATA očekává, že poptávka po osobní letecké přepravě se letos zvýší o 6,5 procenta. Příští rok pak růst mírně zpomalí a dosáhne šesti procent. Poptávka po přepravě nákladů se má letos zvýšit o 4,1 procenta a příští rok o 3,7 procenta, uvedla agentura Reuters.

IATA podle svých internetových stránek sdružuje 290 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 82 procenty. Mezi členy sdružení patří i České aerolinie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK