Samsung v Číně zavře továrnu na mobilní telefony

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 12. prosince (ČTK) - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics ukončí provoz jedné ze svých dvou továren na mobilní telefony v Číně. Důvodem je pokles prodeje kvůli rostoucí konkurenci levnějších přístrojů. Podíl Samsungu na čínském trhu podle výzkumné společnosti Counterpoint v prvním čtvrtletí klesl na jedno procento, zatímco ještě v polovině roku 2013 činil 15 procent. Samsung o jeho tržní podíl připravily hlavně domácí značky, zejména Huawei.

Samsung uvedl, že Čína pro něj zůstává důležitým trhem, avšak v rámci plánu na zlepšení výkonnosti se firma rozhodla uzavřít do konce letošního roku továrnu v severočínském městě Tchien-ťin. Ta má zhruba 2600 zaměstnanců. Další továrnu na telefony má Samsung v čínském městě Chuej-čou.

Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů na světě. V poslední době se při plánovaní výroby zaměřuje na země s nízkými náklady, jako je Vietnam a Indie.

\"Samsung v Číně nemusí zůstávat, protože se tam zvyšují náklady na práci a protože tam nemá téměř žádný tržní podíl. Může mu být lépe v Indii a ve Vietnamu,\" řekl agentuře Reuters analytik Greg Roh ze společnosti Hyundai Motor Securities.

Závod Samsungu v Tchien-ťinu podle jihokorejského listu Electronic Times vyrobí ročně 36 milionů telefonů. Závod v Chuej-čou asi 240 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK