OPEC navzdory sankcím vůči Íránu těžbu výrazněji nezměnil

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v listopadu navzdory zavedení nových amerických sankcí vůči Íránu snížila o pouhých 11.000 barelů na 32,97 milionu barelů denně. Pokles produkce ropy v Íránu byl totiž kompenzován nárůstem těžby v jiných členských zemích. Organizace to dnes uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě.

Kartel OPEC dnes rovněž snížil odhad poptávky po své ropě na příští rok, a to o 100.000 barelů na 31,44 milionu barelů denně. Za současnou produkcí kartelu by tak předpokládaná poptávka zaostávala o 1,53 milionu barelů denně.

OPEC se minulý týden se svými spojenci domluvil na omezení dodávek ropy na trh. Samotný OPEC podle dohody z minulého pátku sníží těžbu ropy o 800.000 barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 400.000 barelů denně. I po zohlednění této dohody však dnešní zpráva signalizuje, že v příštím roce může na trhu panovat převis nabídky nad poptávkou.

Spojené státy začaly v listopadu uplatňovat další sankce vůči Íránu, které se týkají rovněž energetického sektoru. Těžba ropy v Íránu se podle zprávy OPEC v důsledku těchto sankcí snížila o 380.000 barelů denně. Tento pokles ale kompenzoval výrazný nárůst těžby v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK