Pražská teplárenská zdraží teplo průměrně o 1,8 procenta

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Pražská teplárenská zvýší od Nového roku ceny tepla průměrně o 1,8 procenta. Náklady běžné domácnosti narostou o 26 korun za měsíc. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti Miroslav Štochl.

Údaj se podle Štochla týká průměrného zdražení v základní sazbě. \"Cena tepelné energie je dvousložková a liší se podle sazeb. Úprava ceny je tedy různá podle typu odběratele,\" dodal.

Zvýšení je způsobeno náklady na výrobu a dodávky tepla, zejména cenou emisních povolenek, která stoupla za poslední rok čtyřnásobně, uvedl mluvčí. \"Promítla se tak do variabilní složky ceny tepla. Stálá složka ceny se naopak snižuje,\" dodal.

Společnost očekává, že kvůli teplotně nadprůměrnému letošnímu roku většině domácností v rámci ročního vyúčtování záloh bude vracet přeplatky. \"K energetickým úsporám přispěje i minimalizace tepelných ztrát v důsledku obnovy rozvodů v oblasti Holešovic, kterou Pražská teplárenská dokončila v tomto roce. Celkové náklady na kompletní obnovu sítí v Praze 7, která přispěla k poklesu emisí v hlavním městě, přesáhly miliardu korun,\" doplnil Štochl.

Loni Pražská teplárenská zvýšila většině zákazníků ceny tepla v průměru o 2,8 procenta. Nárůst cen se týkal odběratelů, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. Teplo dodává zhruba do 225.000 domácností a do desítek dalších administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firma patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Společnosti loni klesl meziročně čistý zisk o téměř tři čtvrtiny na 704 milionů korun. Celkové výnosy se proti předloňsku snížily o 28,2 procenta na 5,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK