Euro posiluje, navzdory brexitovým turbulencím stoupá i libra

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Euro posiluje, pomohly mu signály o uklidnění rozpočtové hádky mezi Evropskou unií a Itálií. Navzdory brexitovým zmatkům zpevňuje i libra, investoři věří, že britská premiérka Theresa Mayová ustojí dnešní hlasování o nedůvěře. Libra kolem 17:30 SEČ přidávala k dolaru 1,4 procenta na 1,2657 USD. Euro mělo vůči dolaru ve stejnou dobu k dobru 0,4 procenta a obchodovalo se za 1,1358 USD.

V měnovém páru euro - libra pak byla silnější britská měna. Euro od ní odepisovalo 0,95 procenta na 0,8976 GBP. Poslanci Konzervativní strany budou hlasovat o vyslovení nedůvěry Mayové jako vůdkyni strany od 19:00 do 21:00.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn včetně eura a libry, dnes sestoupil ze svého téměř měsíčního maxima, na nějž se vyšplhal v úterý. Ztrácel 0,4 procenta na 97,04 bodu.

Podle zpráv některých médií předloží italská vláda Bruselu nový rozpočtový návrh s nižším zadlužením. Dnes večer by o italském rozpočtu měl jednat šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker s italským premiérem Giuseppem Contem. Růstem již zareagovaly ceny italských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK