Akcie v USA posílila vyhlídka na obchodní smír mezi USA a Čínou

12.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes přidávaly v průběhu obchodování zhruba procento, před závěrem ale část svých zisků smazaly. Po nejnovějších komentářích z obou stran je během dne posilovala vyhlídka na obchodní smír mezi Spojenými státy a Čínou. Uklidňující signály viděli investoři i v situaci na britské politické scéně, kde se premiérce Therese Mayové nakonec podle jejich očekávání podařilo ustát hlasování poslanců své strany o nedůvěře. Na devizovém trhu oslaboval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,64 procenta a obchodování uzavřel na 24.527,27 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,54 procenta na 2651,07 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak přidal 0,95 procenta na 7098,31 bodu.

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že obchodní jednání s Čínou jsou v běhu. Čína podle obchodníků poprvé od uzavření dočasného obchodního příměří mezi oběma mocnostmi nakoupila větší množství sójových bobů z USA. Trump také řekl, že je připraven intervenovat v případu finanční ředitelky čínské firmy Huawei zatčené na žádost Spojených států a mezitím propuštěné v Kanadě na kauci, pokud by to pomohlo uzavřít dohodu.

Na americkou burzu dnes vstoupila největší čínská společnost pro streamování hudby Tencent Music. Z primární nabídky akcií získala téměř 1,1 miliardy USD (25,1 miliardy Kč).

Na devizovém trhu se dnes nedařilo dolaru. Ze zisků se zato těšila britská libra a euro. Krátce po 22:00 SELČ si euro k dolaru připisovalo asi 0,4 procenta na 1,1365 USD. Libra k dolaru přidávala celé procento na 1,2612 USD.

Euro posílil ústupek italské vlády Evropské unii, když souhlasila s Bruselem požadovaným snížením italského rozpočtového schodku. Libra byla silná již v průběhu dne, protože investoři očekávali, že Mayová hlasování o nedůvěře ustojí. Po oznámení výsledku ale mírně oslabila, protože konečný poměr hlasů 200 pro a 117 proti byl těsnější, než se mělo za to. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn včetně eura a libry, ve stejnou dobu ztrácel 0,3 procenta na 97,09 bodu.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK