Nechat se zaměstnat, nebo zaměstnávat?

18.12.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Je příjemné nechat se zaměstnat, mít svou kancelář, stálý plat. Toužíte ale mít více peněz, mít větší odpovědnost, jít do rizika? Pusťte se tedy do podnikání. Ale abyste byli úspěšní, musíte dodržovat jistá pravidla.

Podnikání můžeme rozdělit na dvě skupiny – můžete se stát OSVČ, tedy osobou samostatně výdělečně činnou neboli živnostníkem. Anebo můžete založit firmu. Druhá varianta je těžší, ale pokud se vám bude dařit, vydělat víc než živnostníci. Co proto udělat?


Práce, práce, práce

Na úspěšnost firmy je několik názorů. Jedni říkají, že pravidelnou, stálou a precizní prací se dopídíme bohatství a úspěchu, další mluví o náhodě a štěstí ostatní třeba o uposlechnutí moudrých rad. Každý má tak trochu pravdu. Nejvíc ale bude záležet na vás, vaší vůli a optimismu, a samozřejmě na přístupu k nové výzvě založit úspěšnou firmu. Jsou faktory, které neovlivníte, třeba štěstí. Zkuste mu jít naproti.

Začneme tím méně příjemným – čeká vás totiž spousta práce. Musíte udělat víc než konkurence a být lepší. Měsíce, možná i léta si nevezmete volno a budete s tím chtít praštit. Vydržte, ostatní to cítí stejně a polevují. Vy buďte pevní, bez toho dobrá firma fungovat nebude.

Zvědavost není trestná

Neuzavírejte se novým informacím, buďte společenští, mluvte, pište mailujte, dávejte si schůzku – buďte v obraze. Dnes mají cenu informace a ty se mezi čtyřmi stěnami kanceláře, nebo osamoceném rozjímání při čaji nedozvíte. Věřte také svému instinktu víc, než dobrým radám nebo pomluvám. A možná to nejdůležitější – poslouchejte, co říkají klienti.

Vaše firma vznikne, protože máte nějaký nápad. Ten realizujete a vyděláte na něm. Hledejte cesty, kterými se ostatní neubírají, nenapodobujte. Originál je vždy jen jeden a vy jím buďte, někdy se totiž převzaté rady nehodí obecně pro každý podnik. Mluvíme samozřejmě o legálním podnikání.

Práce nebo podnikání

(foto: Shutterstock)

Nové, neotřelé nápady

Hovořili jsme o zvědavosti a originálním přístupu. K tomu patří i nové nápady. Buďte si jistí, že vám to okolí bude vymlouvat a bude vás považovat za blázna. Přesto to zkuste. Pokud někam nevede cesta, někdo jí prošlapat musí. Buďte to vy, nechoďte dobře sjízdnými trasami, bývá tam zpravidla dost velký provoz, tedy velká konkurence. Když přijdete s něčím novým a začne to fungovat, všichni pochybovači vás časem začnou uznávat.

Můžete být velmi silní a jít za svou vizí sami. Je to těžká cesta, zvlášť pro osamělého „bojovníka“. Je proto dobré mít vedle sebe tým lidí, kteří vás nehodí přes palubu při prvním neúspěchu, kterým budete věřit a vzájemně se nepotopíte. Měli byste být otevření a nic si nenalhávat, s tím v podnikání nic nepořídíte. S partou, o kterou se můžete opřít, pak dokážete zdolat i velmi těžké cíle.

Je jasné, že dobrý tým nenajdete hned, mnoho z nich odpadne, nevydrží, podlehne lepší nebo výhodnější nabídce. Ten zbytek by se ale měl stmelit a pracovat dál.

Nasycený nebo nenasycený?

Kdepak, tady je plno, to nemá cenu s tím ani začínat, uslyšíte možná v začátku podnikání. Jinými slovy trhy je nasycený a vy byste se raději pustit do něčeho jiného.

Musíme si uvědomit, že kdyby to udělal každý, tak v každém oboru pohodlně existují dvě tři firmy, které se ani nemusí nijak zvlášť ohrožovat a přežívají. V každém oboru se dá najít něco, co jiný ještě nedělá, k čemu se můžete postavit jinak, lépe, oslovit jinou skupina zákazníků. Chce to jen hledat a mít svou víru, že to dělat správně, nebo jinak a taky dobře nebo lépe. Hodně štěstí.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ