Ford se chystá zavřít továrnu ve Francii, v ohrožení je 850 míst

13.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bordeaux (Francie) 13. prosince (ČTK) - Automobilka Ford Motor se koncem srpna příštího roku chystá zavřít továrnu na výrobu převodovek ve francouzském městě Blanquefort. V ohrožení je zhruba 850 pracovních míst. Podnik to dnes sdělil zaměstnancům na závodní radě. Nabídku belgické firmy Punch Powerglide na odprodej Ford zamítl, protože se domnívá, že neposkytuje dostatečné sociální záruky. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire tento její krok dnes označil za zradu.

\"Jsem tím rozhodnutím pobouřen a znepokojen. Jedinou motivací Fordu je zvýšit hodnotu svých akcií na burze,\" řekl ministr ve francouzském Senátu. Jednání automobilky označil za zbabělé: \"V minulých třech dnech jsem se tu věc s nimi snažil probrat, ale neměli odvahu promluvit si po telefonu s francouzským ministrem financí,\" dodal Le Maire.

Belgický výrobce převodovek, který začátkem roku 2013 převzal bývalou továrnu General Motors ve Štrasburku, byl dlouhé měsíce jediným vážným zájemcem o výrobnu v Blanquefortu. Le Maire v září označil Punch Powerglide za \"důvěryhodného, solidního kupce\".

Zpráva o pravděpodobném rušení pracovních míst je nepříjemná pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. On a jeho vláda se snaží snížit chronicky vysokou nezaměstnanost v zemi ekonomickými reformami včetně uvolnění pracovního práva. Kvůli tomu v posledních týdnech čelí vlně nepokojů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK