Akcie v USA uzavřely smíšeně, posílil Dow Jones

13.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie dnes po počátečním oživení oslabily a nakonec uzavřely smíšeně. V kurzu byla spíše defenzivní odvětví typu nemovitostí, které si připsaly více než procento. Největší brzdou akciových trhů se staly finanční tituly a akcie výrobců spotřebního zboží. Na devizovém trhu dnes euro mírně oslabovalo vůči dolaru, britská libra zpevňovala.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, posílil o 0,29 procenta a obchodování uzavřel na 24.597,38 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,02 procenta na 2650,54 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite pak ztratil 0,39 procenta na 7070,33 bodu.

\"Říká se, že v roce 2020 by mohla nastat recese,\" řekl agentuře Reuters analytik ze společnosti Touchstone Investments v Cincinnati Crit Thomas. Když se proslýchá něco takového, je potom pro trh těžké se nadchnout, dodal.

Podle nejnovějšího průzkumu Americké asociace individuálních investorů (AAII) jsou individuální investoři naladěni nejpesimističtěji za posledních pět let. Téměř polovina se jich domnívá, že akciové trhy budou v příštích šesti měsících oslabovat. To je nejvyšší počet od dubna 2013.

Velkým skokanem se dnes staly akcie průmyslového konglomerátu General Electric. Před závěrem obchodování posílily o zhruba sedm procent v reakci na jejich lepší ohodnocení bankou JP Morgan.

Na devizovém trhu během dne mírně oslabovalo euro vůči dolaru, v závěru dne kolem 22:00 SEČ ale tuto ztrátu téměř smazalo a prodávalo se za 1,1366 USD. K japonskému jenu euro dokonce přidávalo 0,2 procenta na 129,09 JPY. Investoři nyní vyhodnocují, jak se postavit k oznámení Evropské centrální banky (ECB), která podle očekávání na konci roku ukončí program nákupů dluhopisů, jímž podporovala inflaci a hospodářský růst, zároveň ale mírně zhoršila odhad růstu ekonomiky eurozóny na letošní i příští rok.

Na britskou libru euro těsně před 22:00 SEČ ztrácelo 0,3 procenta na 0,8975 GBP. K dolaru si libra připisovala 0,25 procenta na 1,2660 USD. Dolarový index, jenž vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, byl ve stejnou dobu téměř beze změny na 97,07 bodu.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK