E-shopy dostaly od ČOI ve 3.čtvrtletí pokuty za 1,9 mil. Kč

14.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Provozovatelé internetových obchodů dostali ve třetím čtvrtletí od České obchodní inspekce (ČOI) celkem 228 pokut za 1,9 milionu korun. Porušení předpisů zjistila inspekce v 84 procentech ze 177 kontrol. ČOI to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Podle ní však nejde o přesný obraz trhu, neboť inspektoři se zaměřují při kontrolách na rizikové obchody. Nejvyšší pokuty dostaly obchody Growman Plains a H&M.

Někteří provozovatelé internetových obchodů podle inspekce dlouhodobě neplní základní povinnosti, které jim ukládá zákon o ochraně spotřebitele. \"Obchodníci často uvádějí nepravdivé nebo neuvádějí žádné informace, které jsou důležité pro rozhodnutí spotřebitele při koupi zboží. Dále prodejci dostatečně neinformují o možnosti reklamace a často zapomínají informovat o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů,\" uvedl ředitel obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Nejvyšší pokutu 80.000 Kč dostala společnosti Growman Plains za nekalé obchodní praktiky, kdy mimo jiné nesprávně účtovala objednané zboží, špatně informovala spotřebitele o podmínkách uplatnění práva na odstoupení od smlouvy nebo nabízela zboží, kde není uveden výrobce, dovozce, popřípadě ani dodavatel.

Sankci ve stejné výši dostala i společnosti H&M za nekalé obchodní praktiky. \"Tato společnost na stránkách www2.hm.com špatně informovala spotřebitele o podmínkách uplatnění práva na odstoupení od smlouvy a například požadovala poplatek za vrácení zboží, přestože spotřebitel má nárok při nákupu v internetovém obchodě bez sankcí zboží vrátit do 14 dnů bez uvedení důvodu,\" uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Porušení zákona o ochraně spotřebitele zjistila inspekce ve 315 případech. V 75 případech šlo o klamavé jednání, v dalších 79 případech neinformoval prodávající spotřebitele o možnosti mimosoudního řešení spotřebitelských sporů v 69 případech e-shop neinformoval spotřebitele o možnostech reklamace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK