Ruská centrální banka zvýšila hlavní úrok na 7,75 procenta

14.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. prosince (ČTK) - Měnový výbor ruské centrální banky zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 7,75 procenta. Reaguje tak na rostoucí inflaci a očekávaný tlak na rubl po obnovení nákupů zahraničních měn do státních rezerv centrální bankou.

Většina odborníků dotazovaných agenturou Reuters čekala, že banka ponechá tento týden úroky beze změny, i když byla i velká část těch, která se domnívala, že by mohla banka úroky zvýšit.

Ruská centrální banka zvýšila úroky v letošním roce podruhé. V září banku donutil ke změně její uvolněné měnové politiky propad rublu. V září tak úroky v Rusku stouply poprvé od roku 2014.

Banka uvedla, že inflace zrychluje více, než čekala, a mohla by již v letošním roce překročit čtyři procenta kvůli oslabení rublu a plánovanému zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. Podmínky na finančním trhu se však nedávno stabilizovaly, což umožní obnovit pravidelné nákupy zahraničních měn od 15. ledna, dodala banka. Centrální banka se tak vrátí na devizový trh poprvé od srpna, kdy zastavila nákupy zahraničních měn, aby zmírnila tlak na pokles rublu.

Banka rovněž naznačila, že počítá s dalším zvyšováním úroků. \"Centrální banka Ruské federace bude zvažovat nutnost dalšího zvýšení hlavní sazby s přihlédnutím k inflaci a dynamice ekonomiky ve srovnání s očekáváním a rizikům způsobeným vnějšími podmínkami a reakcemi finančních trhů,\" uvádí se v prohlášení banky. Podle nejnovějšího odhadu by se inflace mohla dostat na svůj vrchol v první polovině příštího roku a do konce roku se snížit na pět až 5,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK