6 tipů, jak bezpečně na finanční aplikace

21.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bezhotovostní platby jsou čím dál populárnější. S nimi stoupá i obliba různých mobilních aplikací, ať se jedná o internetové bankovnictví či možnost platit kartou bez terminálu. Spravovat finance z mobilu a tabletu je pohodlné a jejich zabezpečení je většinou na velmi dobré úrovni. Jak ale eliminovat všechna rizika a používat finanční aplikace zcela bez obav?

Podle zkušeností jsou bankovní aplikace v mobilu mnohem více náchylné ke zneužití než ta samá služba na počítači. Nemůže za to ani tak nastavení aplikací, ale spíš je to často vina nezodpovědného chování a zvyků uživatelů. Víte, jak se chovat v bance mobilu bezpečně a čemu byste se měli vyhnout?

Už máte v telefonu také některou šikovnou aplikaci, která vám pomáhá platit, spravovat domácí rozpočet nebo hlídat splátky? Fintech, tedy spojení financí a chytrých technologií, svým uživatelům usnadňuje život, vše zrychluje a zpřehledňuje. „Pokud pracujete se svými penězi v telefonu, používejte aplikace, kterým věříte. Pokud ji používá obchodník, kterému důvěřujete, je to dobré znamení. Platební služby podléhají přísné legislativě. Přesto ale u finančních operací přes mobil zůstávejte ve střehu a aplikace si dobře vybírejte,“ říká František Havlín z Trisbee. Jak tedy nenaletět a na co si dát pozor?

Garancí bezpečnosti je licence ČNB

Kdykoliv budete na mobilu či tabletu používat bankovní služby, přesvědčte se o tom, že mají licenci České národní banky. Ta je totiž zárukou, že jde o prověřenou službu. „Síto ČNB je relativně husté, nejde jen o formální schválení. Zákon se navíc nedávno ještě zpřísnil,“ vysvětluje Havlín. Pokud platíte kartou, preferujte služby, kde informace o kartě nezadáváte přímo obchodníkovi, ale přes platební bránu, která vaše údaje chrání.

Pozor na to, kde se do aplikace přihlašujete

Především u internetového bankovnictví byste si měli dát pozor na to, kde se k internetu přihlašujete. Existuje spousta Wifi, které jsou otevřené a bez hesla, takže se do nich může přihlásit každý. Wifi v autobusech, vlacích nebo kavárnách jsou vhodné na čtení zpráv či mailů. K vyřizování finančních záležitostí ale takové přihlášení raději nepoužívejte, někdo by toho mohl využít a vaše odesílaná data “odposlechnout.”

Finanční aplikace - jak na bezpečnost

(foto: Pixabay)

Hlaste ztrátu či krádež mobilu

Pokud vám zloděj ukradne mobil, na kterém používáte i finanční aplikace, nemusíte si hned zoufat. Samotný telefon bývá většinou zabezpečený PINem nebo ho odblokuje až otisk prstu. Zloději tedy staví překážku do cesty samotná technologie. „Obezřetní buďte, hlavně když přes telefon posíláte platby či kontrolujete internetové bankovnictví. Při ztrátě či krádeži mobilu postupujte stejně, jako kdyby vám někdo ukradl kartu – nahlaste problém poskytovateli služby,“ radí Havlín z Trisbee.

Heslo, heslo, heslo

Lidé, kteří už si heslo nastaví, často opakují zcela základní chybu – jejich heslo do internetového bankovnictví je velmi jednoduché. Dobrým tipem jsou správci hesel typu 1Password s jedním silným heslem. K tomu přidejte i PIN či odemykání mobilu otiskem prstu. Své přístupové údaje nikdy nikomu nedávejte a raději se ani nepřihlašujte přes účet na sociálních sítích. Citlivé informace nikdy nesdílejte po sms či skrze různé messengery, chaty a soukromé zprávy. Mobily sice vychází uživatelům vstříc v tom, že jim umožňují systém rychle zablokovat či smazat, ale nejlepší je, když problém vůbec nenastane.

Neskočte na lep podvodníkům

U čtení zpráv na mobilu či tabletu platí zásadní pravidlo – prověřte, zda na nich není něco podezřelého a nikdy žádné peněžní transakce nevyřizujte ve spěchu. „Podvodníci dobře vědí, jak na věc. Jsou schopni poslat zprávu, která se tváří jako žádost o peníze od kamaráda z Facebooku nebo e-mail, který předstírá, že jde o komunikaci banky. Zaměřte se na to, z jaké adresy mail přišel, sledujte třeba gramatické chyby. Kamarádovi vždy zavolejte a ověřte si, zda vám skutečně píše on,“ varuje Havlín. Na jakékoliv podivné chování upozorněte banku i poskytovatele služby.

Používejte antiviry a zajímejte se

Kdo je připraven, není zaskočen. A platí to i v oblasti fintech. Chraňte svůj mobil i tablet antiviry, které dokážou různým útokům na vaši virtuální peněženku zabránit. Sledujte také zpravodajství, abyste mohli zbystřit, pokud by se objevil nějaký obzvlášť zákeřný a masový pokus o krádež osobních dat i financí.



O Trisbee

Startup založili dlouholetí přátelé a spolužáci Matěj Turek a František Havlín. Oba nesnáší zbytečnou byrokracii a nesmyslné poplatky a s Trisbee chtějí nabídnout službu, která je jednoduchá a užitečná.

Trisbee, které je na trhu od června 2018, je ideální platební metodou pro malé podnikatele nebo přátele. Z každé transakce si poskytovatel strhává 1,9 procenta. Aplikace samotná je zdarma a uživatelé neplatí žádné další poplatky. Zakladatelé mají ambice rozšířit podnikání i do zahraničí.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Spotřebitel