Klesnou s přísnějšími hypotékami ceny nemovitosti? Kde to platí a kde nikdy nebude?

20.12.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Počet lidí, kteří žádají o hypoteční úvěr, poklesl zhruba o pětinu. Stojí za tím přísnější podmínky České národní banky pro schvalování hypoték. Postupně se zvyšují i úrokové sazby a přibližují se třem procentům. Povede to i k menšímu zájmu o nemovitosti? Kde ceny bytů a domů klesnou? A kde k tomu možná nikdy nedojde?

Pár týdnů po zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték je vidět, že poptávka po nemovitostech v Česku mírně klesla. Někde ceny časem možná poklesnou a vliv na to bude mít také recese, která bude po zvýšení sazeb logicky následovat, Prahy se to však zřejmě jen tak hned týkat nebude, a to možná ani v případě recese.

Před zpřísněním pravidel pro hypotéky a následným zvýšením sazeb lidé kupovali opravdu ve velkém, takže poptávka vzrostla, následný pokles je logický. Kdo chtěl byt, už si ho koupil, a teď se pomalu dostáváme zase do normálu. Nicméně propad cen se nekoná. Lidé prostě potřebují bydlet, plánují rodiny a díky vysoké zaměstnanosti a rostoucím mzdám na to mají, a tak si cestu najdou, například vzájemnou pomocí v rodině.

Kde cena bytů neklesne?

Pojďme si teď probrat situaci podrobněji. Proč Praha možná zůstane drahá? V Praze je velká kupní síla, navíc nabídka nemovitostí, zejména kvalitních, je zde stále nedostatečná. I podle zkušeností z velkých evropských měst se dá čekat, že ceny bytů v místech, jako jsou centrum města nebo jinak atraktivní lokality, se budou stále zvyšovat. V Praze to platí samozřejmě o Praze 1, Vinohradech, ale třeba i Letné.

Vliv na neklesající ceny mají samozřejmě i zahraniční investoři, protože pro běžné obyvatele jsou ceny na mnoha místech již tak vysoké, že Češi už nemohou a ani nechtějí je zaplatit.

Co se týče starších bytů, ne novostaveb, nejdráže se vždy prodávají byty v Praze 1, kde zaplatíte skoro 150 tisíc korun za metr čtvereční, v Praze 2 je to 95 tisíc korun. Nejlevnější je naopak Praha 9 s necelými 60 tisíci korunami a Praha 10 s cenou 62 tisíc za metr čtvereční.

Prodejní ceny bytů v krajských městech jsou zhruba 55 200 korun za metr čtvereční. Nejlevnější je Ústí nad Labem s cenou lehce nad 15 000 korun, zde ceny oproti minulému roku výrazně rostly, ale nyní klesají.

 

Například v Brně, v druhém největším městě Česka, se zdá, že by se na koupi bytu vyplatilo počkat, růst cen se zastavil a v případě nové zástavby je celkem stabilní – kolem 75 tisíc na metr čtvereční. Nárůst cen se zastavil také v Olomouckém kraji, Moravskoslezském či na Vysočině. Jindy atraktivní Zlínský kraj už také hlásí stagnaci a pokles Jihočeský a Liberecký kraj.

To se však netýká novostaveb v Praze: meziroční srovnání ukazuje, že i když nárůst ceny není tak velký, cena stále roste. Psychologická hranice sto tisíc za metr čtvereční bytu už padla.

Pokud chcete zjistit, za kolik se byty prodávají, podívejte se do katastru nemovitostí, tam zjistíte ceny za realizované prodeje, zatímco na inzertních webech najdete ceny, za které by majitel chtěl byt prodat.

Kdy začnou ceny bytů klesat

(foto: Shutterstok)

Koupit nebo ne?

Čekat s koupí nebo nikoli? Co bych udělal já? Jednoduchá rada neexistuje. Byty, jejichž cena v poslední době nejvíc vzrostla, budou první, jejichž cena začne také klesat. Jedná se například o panelákové byty na okraji Prahy. Do těchto bytů jsou lidé tlačeni rostoucími cenami, ale jakmile si budou moci dovolit kupovat byty blíž centru a v cihle, začnou to dělat a cena panelákových bytů půjde dolů. Vyhnul bych se zejména investici do načančaných panelákových bytů!

Ceny bytů jednoznačně táhne poptávka. Pro poptávku je mimochodem určující situace na hypotečním trhu. Když si hodně lidí bere hypotéky, jdou ceny bytů nahoru. Hypotéky si lidé berou, když jsou nízké sazby a nízká nezaměstnanost. Sazby nám už stoupají, proto počet hypoték klesne a cena bytů by mohla následovat. Spolu s tím možná ještě dojde ke zpomalení ekonomiky a zvýšení nezaměstnanosti.

Pokud však potřebujete byt hned, a nejen na investici, těžko budete vyčkávat několik let na správný moment ekonomického cyklu. V tom případě bych s nákupem nečekal. Kdo chce koupit, ať koupí, ale ať dá dobrý pozor, aby koupil za dobrou cenu. Lepší koupit ošklivý byt na rekonstrukci a dát si práci s opravou. Jinak člověk riskuje, že se mu v budoucnu cena bytu propadne o 30 procent.

Jaká bude cena bytů za dva roky?

Co se týče budoucnosti, v ceně bytů hraje roli tolik věcí, že je extrémně těžké určit, jak dopadne výsledný mix. Já to vidím takto: Praha v nejbližší době – tedy zhruba další dva roky – klesat nebude. Bude buď mírně růst, nebo stagnovat. V ještě dlouhodobějším výhledu už moc predikovat nelze, záleží totiž na mnoha faktorech. Pokud sazby půjdou hodně nahoru a nastane ostřejší recese, ceny klesnou. Jestli to s tou recesí nebude tak horké, budou stagnovat.

Do toho je tu navíc omezená výstavba v Praze. Jestli se to nezlepší, ceny asi neklesnou ani dlouhodobě. Ale může se naopak stát, že se to magistrátu podaří změnit, výstavba se zrychlí a postaví se hodně domů. Když v té samé chvíli nastane ostrá recese, mohou ceny klesnout až o 30 procent. Ale to už je trochu hádání z křišťálové koule, protože podle všech světových ekonomů žádná další krize na obzoru není. To ovšem tvrdili i před tou minulou...


TIP: Srovnejte výhody hypotéky vs. úvěru ze stavebního spoření

Jak bez realitky koupit nemovitost?

Na hypotečním trhu se rozhořívá souboj o tržní podíly

Autor článku

Pavel Bambásek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ