Průmyslové ceny v listopadu meziročně stouply o 3,9 pct

17.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. prosince (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v listopadu meziročně vzrostly stejně jako v říjnu o 3,9 procenta. Ceny opět stouply také u stavebních prací, v zemědělství a u tržních služeb pro podniky. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Informoval také o vývoji cen v zahraničním obchodě za říjen, kdy ceny dováženého i vyváženého zboží zrychlily meziroční růst.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. V průmyslu byly v listopadu meziročně vyšší ceny ve všech průmyslových odvětvích, přičemž významně se zvýšily hlavně v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.

V zemědělství ceny zpomalily meziroční růst na 0,7 procenta z říjnových 0,9 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 6,9 procenta, v živočišné naopak klesly o 7,7 procenta. Podle ČSÚ zdražila čerstvá zelenina, brambory, obiloviny a olejniny, vedle toho cena ovoce klesla stejně jako vajec, jatečných prasat nebo mléka.

Ceny stavebních prací podle odhadů zrychlily meziroční růst na 4,1 procenta z říjnových čtyř procent. Proti loňskému listopadu byl dražší stavební materiál i výrobky. Tržní služby pro podniky zdražily stejně jako v říjnu o dvě procenta.

V zahraničním obchodě v říjnu vývozní ceny zrychlily meziroční růst na 3,1 procenta ze zářijových 1,4 procenta. Zásadní vliv na to měly vyšší ceny polotovarů. Dovozní ceny se v říjnu zvýšily o 3,8 procenta, o měsíc dřív stouply o 2,4 procenta. Za růstem stálo zejména zdražení ropy a ropných výrobků.

ktp rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK