Plyn zdražuje. Dodavatelé zatím mlčí. Připlatíme si?

02.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Velkoobchodní ceny zemního plynu za poslední půlrok zdražily zhruba o polovinu. Ačkoli většina dodavatelů zatím nezdražila, přiznávají, že nárůst cen budou muset zohlednit. Ceny plynu by tak podle analytiků mohly domácnostem v roce 2019 zdražit o 5 až 7 procent.

Ceny energií žene nahoru rostoucí ekonomika. Když se hospodářství daří, roste i spotřeba, protože po komoditách je velká poptávka. V posledních několika týdnech sice rapidně klesala cena ropy, na níž je zemní plyn navázán, ten ale (překvapivě) překotně zdražoval. Na vinně jsou i tenčící se zásoby komodity. „Zásoby plynu klesly pod dlouhodobý průměr vlivem teplého léta, které vedlo ke zvýšení používání klimatizací,“ vysvětluje jeden z důvodů zdražování analytik Štěpán Křeček z BH Securities.

Do ceny zemního plynu a elektřiny se promítají i emisní povolenky, jež si výrobci kupují kvůli produkci oxidu uhličitého. V poslední době významně zdražily, řádově na trojnásobek. „Při nynější vyšší ceně povolenek je již ve většině případů rentabilní zavírat uhelné elektrárny a přestavovat je na elektrárny plynové či kombinované uhelno-plynové. Tento posun by do budoucna mohl způsobit růst poptávky po zemním plynu,“ dodává Štěpán Křeček s tím, že rostoucí cena plynu velmi pravděpodobně odráží i očekávání budoucího růstu popularity plynových elektráren.

 

Někdo už zdražil, jiný mlčí

Počátkem října oznámil zdražení o 5 procent první z významných dodavatelů plynu, společnost E.ON. Zdražení se dotklo produktů, které nemají fixovanou obchodní složku ceny a pojí se se smlouvou na dobu určitou. „Další zvyšování cen plynu aktuálně neplánujeme. Cena plynu na burzách však dlouhodobě roste, proto klientům doporučujeme uzavřít produkty s několikaletou fixací ceny, kdy jim smlouva zaručuje stabilní a neměnnou cenu až na tři roky dopředu,“ říká Martina Slavíková ze společnosti E.ON.

Zdražení zatím neoznámil největší dodavatel plynu na českém trhu, společnost innogy. Firma naposledy upravila ceníky letos v únoru, kdy cenu zemního plynu snížila v průměru o 4,5 %, a to u produktu Standard, jenž je spojený se smlouvu na dobu neurčitou.

„Momentálně velmi intenzivně sledujeme vývoj cen na burzách a zvažujeme další postup. Jednotliví hráči na energetickém trhu už zdražili nebo právě zdražují. Zatím se nám oproti konkurenci dařilo držet stabilní ceny plynu i elektřiny pro domácnosti. Poslední rok však ceny zemního plynu i elektřiny dramaticky rostou. My v tuto chvíli analyzujeme situaci a kalkulujeme jednotlivé scénáře,“ uvádí Pavel Grochál ze společnosti innogy.

Vývoj cen na trhu sledují i alternativní dodavatelé. „Cena zemního plynu na velkoobchodních trzích pozvolna roste od dubna 2016 a strmě od února letošního roku. Pokud se růstový trend zachová nebo nedojde k poklesu cen, pak se toto zvýšení projeví i na cenách pro koncové spotřebitele. Vzhledem k vysoké konkurenci na trhu dodavatelů se však dá předpokládat, že zákazníci jej nepocítí v plné míře, ale část nákladů ponesou sami dodavatelé,“ míní Hana Novotná ze společnosti Bohemia Energy.

Cena plynu zdražuje

Další zdražení plynu v roce 2019?

Podle analytiků by zemní plyn mohl zdražovat i v příštích měsících. Kromě rostoucí poptávky po plynu by mohla jeho ceny hnát nahoru i zdražující ropa. „Vývoj jeho ceny je s vývojem ceny ropy do značné míry provázán,“ připomíná Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund. Ceny plynu by mohly růst i v novém roce, podle Vladimíra Urbánka z Kurzy.cz o 5 až 7 %.

Dodavatelé jako obranu před zdražováním doporučují zafixovat si ceny zemního plynu. „Zejména v posledních měsících o tyto produkty registrujeme zvýšený zájem. Takzvaně zafixováno u nás má už více než 50 % všech našich zákazníků a trend růstu cen jich v nejbližších letech nijak nedotkne,“ slibuje Pavel Grochál.

Distribuce plynu zlevnila

Je třeba dodat, že fixace se dotýká jen obchodní složky ceny zemního plynu, zbytek (u domácností zhruba 25 %) tvoří regulované položky, které každoročně určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Ty mimo jiné zahrnují například distribuci plynu. Regulátor pro příští rok oznámil mírný pokles cen, a to v průměru o 2,48 %.

 „Regulované ceny související s dodávkou plynu pro rok 2019 jsou významně ovlivněny především výší korekčních faktorů, které vznikly neočekávaně dlouhou zimou v minulém roce, a tím pádem zvýšenou spotřebou plynu. Provozovatelé plynárenských sítí z důvodu vyšší skutečné spotřeby plynu, než byla plánována, vybrali od zákazníků více prostředků, než bylo úřadem stanoveno. Rozdíl mezi plánem a skutečností se promítá do regulovaných cen pro rok 2019 tak, aby bylo zajištěno, že zákazníci v regulovaných cenách nehradí více, než vyžaduje bezpečný a spolehlivý provoz plynárenských soustav," upřesňuje Petra Grigelová, ředitelka Odboru regulace plynárenství ERÚ.


Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel