Zaměstnancům Třineckých železáren vzroste základní mzda o 8 pct.

19.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 19. prosince (ČTK) - Zaměstnancům Třineckých železáren (TŽ) vzroste od ledna základní mzda o osm procent. O další čtyři procenta si přilepší, pokud splní plán. Vyplývá to z dodatku kolektivní smlouvy, který dnes podepsali zástupci vedení firmy a odborů. ČTK to sdělila v tiskové zprávě mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková. V případě, že podnik bude prosperovat, měla by průměrná hrubá mzda v železárnách příští rok překročit 36.000 korun.

\"S ohledem na dobré hospodářské výsledky byly zaměstnancům na návrh představenstva firmy ještě letos vyplaceny mimořádné odměny, čímž se podle předběžných propočtů zvýší průměrný výdělek o 1500 korun měsíčně oproti dojednané výši pro rok 2018,\" uvedla mluvčí. \"Součástí dohody je také nárůst příspěvku zaměstnavatele do penzijního připojištění zaměstnanců o 350 korun, čímž průměrný příspěvek zaměstnavatele přesáhne 1100 korun měsíčně,\" doplnila.

Předseda Základní organizace OS Kovo TŽ Marcel Pielesz uvedl, že odboráři jsou s dohodou spokojeni. \"Důležité je, že jsme společně dospěli k dohodě, která je pro obě strany akceptovatelná. Růst je v současnosti jeden z nejlepších výsledků uzavřených kolektivních dohod v průmyslovém odvětví,\" uvedl Pielesz.

Třinecké železárny největším producentem oceli v České republice. Loni jí vyrobily 2,53 milionu tun. Mezi hlavní produkty podniku patří dlouhé válcované výrobky - válcovaný drát, tvarová ocel, speciální tyčová ocel, tažená ocel, kolejnice, široká ocel, bezešvé trubky a hutní polotovary. Přes 65 procent produkce směřuje na export. V roce 2017 dosáhly TŽ zisku 1,424 miliardy korun a tržeb 35,859 miliardy korun.

V Třineckých železárnách nyní pracuje přes 7000 lidí, včetně odloučených provozů v Ostravě, Bohumíně na Karvinsku, Starém Městě u Uherského Hradiště a Kladně. I s dceřinými firmami mají kolem 10.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK