Ceny ropy oslabují obavy z vývoje globální ekonomiky

27.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes táhnou dolů obavy z vývoje globální ekonomiky a z nadbytku suroviny na trhu. Během předešlého obchodování si přitom ropa připsala osm procent. Kolem 18:00 SEČ zeslábla severomořská ropa Brent o 3,2 procenta a barel se prodával za 52,72 dolarů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela asi 2,8 procenta na 44,92 dolaru za barel.

Ve středu ropa zareagovala na růst amerického akciového trhu poté, co se administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa pokusila povzbudit důvěru investorů. Dnes ale akciové trhy klesají a stáhly s sebou i ropu.

Brent i WTI ztratily od začátku října více než třetinu hodnoty. Za celý rok by mohly zeslábnout zhruba o 20 procent, napsala agentura Reuters.

Investoři se obávají převisu nabídky nad poptávkou na ropném trhu. Ještě před třemi měsíci se zdálo, že ropy bude nedostatek, protože americké sankce stáhly z trhu velké množství íránské suroviny. Tento výpadek ale více než kompenzovali jiní vývozci, kteří tak cenu stlačili dolů. Prosincová dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců o snížení těžby, kterou hodlají ceny ropy podpořit, vstoupí v platnost až příští měsíc.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent únor 52,72 54,47 New York - NYMEX WTI únor 44,92 46,22

vjn ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK