Třetina majitelů bytů nedostává platby od nájemníků včas

02.01.2019 | , Ideální nájemce.cz
BYDLENÍ


Skoro třetina majitelů bytů, kteří pronajímají sami svou nemovitost, se potýká s problematickým placením splátek měsíčního nájemného. Navíc má kolem 15 procent lidí, kteří se uchází o byt ve velkých městech, problémy s exekucí. Vyplývá to z analýz služby Ideální nájemce.cz, která se stará o byty v hodnotě přes 2,3 miliard Kč. Podle odborníků by si majitelé bytů a domů měli svoje budoucí klienty lépe prověřovat. Data z Prahy a Brna za letošní rok jasně ukazují, že pronajímat byt hned prvnímu zájemci, který se ozve, je krátkozraké.

„Pronajímání bytů je téměř vždy otázkou ceny. Obsadit se dá prakticky jakýkoliv byt, ale vzít hned prvního zájemce se často nevyplatí, protože není vždy schopen platit nájem ve stanovených termínech,“ uvedl spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz Martin Březina. Ceny nájemního bydlení se v posledních letech zvedají hlavně kvůli nedostatku bytů a mimo jiné i kvůli nedostatečné výstavbě nových domů. Ušlý zisk je pak tím hlavním důvodem, proč se majitelé snaží obsadit svou realitu co nejrychleji.

„Menší poptávka po nových pronájmech je v lednu a listopadu, naopak nejlépe se byty obsazují v srpnu a září, což souvisí zejména se studenty a jejich školním rokem,“ uvedl Martin Březina. Pronajímatelé mají v průměru v roce prázdno 14 dní až jeden měsíc. „V celkových číslech tedy činí neobsazenost asi 8 procent,“ dodal Březina.

Neobsazenost je logicky vyšší tam, kde se majitel snaží svůj byt pronajmout za co možná nejvyšší, tedy tržní cenu. V Praze vyjdou například byty s dispozicí 3+kk na 22 000 korun měsíčně, v Brně pak na 16 500 korun měsíčně. „Hledání klienta v těchto případech sice trvá déle, ale při jeho prověření zase stoupá pravděpodobnost, že v nájemním vztahu setrvá,“ uvedl Březina.

V České republice podle odborníků žije v nájmu více než pětina všech obyvatel. Například v Německu je to ale až polovina populace. Vzhledem k růstu hypoték a zvyšování cen bytů odborníci očekávají, že se podíl lidí v nájemním bydlení bude do budoucna spíše zvyšovat. Zároveň je možné u mladých generací sledovat i lehký ústup od trendu vlastnit, který byl tak výrazný u generací dřívějších.


Ideální nájemce.cz je součástí společnosti UlovDomov.cz, která se zabývá nájemním bydlením. Kromě služby Ideální nájemce.cz provozuje jeden z největších českých inzertních portálů na pronájmy a službu Prověření rizikovosti osob. Ideální nájemce.cz je členem skupiny Miton vedle projektů jako Slevomat, Rohlík.cz, Bonami či Twisto. Firma má pobočky v Brně a v Praze.

Kontakt:

Martin Březina

Spoluzakladatel, jednatel společnosti

e-mail: m.brezina@idealninajemce.cz

tel.: +420 721 007 978

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: BYDLENÍ