Zimní dovolená na horách: na co všechno se připravit

10.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Blíží se jarní prázdniny a čas dovolených na horách s pořádnou lyžovačkou. Víte, na co všechno se při zimní dovolené připravit a kolik to bude stát?

Plánujete letos vyrazit na lyže? Někdo možná plánuje zimní dovolenou spíš někde v teple a u moře, ale zimní radovánky a pořádná lyžovačka taky stojí za to. Možná se chystáte vyrazit na hory o jarních prázdninách s dětmi a možná si jen plánujete víkend na lyžích v Rakousku. Kolik vás bude pořádná lyžovačka stát?


Nejdřív nakoupit výbavu

Pokud jedete na lyže poprvé s dětmi, tak bude třeba nejdříve zainvestovat do výbavy. Každý začínající lyžař totiž potřebuje odpovídající vybavení. „Kromě dobrého oblečení potřebuje dítě lyže odpovídající délky, lyžáky, přilbu a brýle, vhodný je i chránič páteře. Dokoupit lze také hůlky, pro malé děti nebo začátečníky ale často nejsou potřeba,“ říká Martina Kudláčková, ředitelka nákupu ve společnosti Sportisimo.

Nejdražší na novém vybavení jsou samozřejmě lyže, které pořídíte už od 3 tisíc korun, kompletní set k lyžování, včetně chrániče páteře, pak pořídíte do 7 tisíc. Lyže můžete samozřejmě koupit i levněji v bazarech, v takovém případě ale určitě nezapomeňte absolvovat servis, který vás vyjde na několik stovek.

Pokud chcete ušetřit a pokud si nejste jistí, že děti budou lyže opravdu bavit a že je opravdu využijí naplno, tak můžete využít půjčovnu. Půjčení lyží nabízí například sportovní obchody nebo využijte půjčovnu přímo v lyžařském středisku. Ceny se liší v závislosti na místě, půjčení dětského setu v Deštném v Orlických horách například stojí 200 korun na den, v zahraničních střediscích jsou ceny několikanásobně vyšší. Půjčení dětských lyží s botami v Livignu vyjde rodiče zhruba na 25 euro za den.

Kolik stojí výbava na lyže pro děti

(foto: Shutterstock)

 

Kolik stojí permanentka a kolik lyžařská škola?

Průměrná cena za denní skipas v českých střediscích vychází zhruba na 600 korun, přičemž stále více areálů nabízí prodej skipasů online za výhodnější ceny. Nejvíce zaplatíte za areály v Krkonoších, na menších kopcích pak lyžování vyjde levněji. V alpských areálech, tedy v Německu, v Rakousku, Itálii, ve Francii a Švýcarsku zaplatíte průměrně něco málo přes 50 euro. Denní cena za lyžování pak samozřejmě klesá, pokud si koupíte skipas třeba týdenní.

Dětské skipasy jsou levnější. Malé děti navíc často lyžují zdarma. V českých areálech pořídíte dětský skipas už od 400 korun, v zahraničí je dražší, například v italském Livignu cena skipasu pro dítě do 15 let stojí v hlavní sezoně 29 euro na den.

A kdy začít děti učit lyžovat a přihlásit ho do lyžařské školy? Odborníci se shodují na tom, že dítě lze postavit na lyže zhruba od 3 let věku, záleží podle nich na konkrétních schopnostech dítěte i ambicích rodičů. „Aspektů je několik. Jednak samo dítě musí chtít, musí být zralé psychicky, zvládnout odloučení od rodičů, komunikaci s novým člověkem, udržet pozornost a v neposlední řadě také musí mít určitou fyzickou zdatnost,“ upozorňuje Cyril Stráník, vedoucí lyžařské školy v Říčkách. Právě na služby lyžařské školy je podle něj vhodné se obrátit v začátcích lyžování. „Instruktor zná a umí praktikovat metodické postupy, dítě má pak také před cizím člověkem větší respekt. Lyžařské školy navíc disponují spoustou pomůcek, které rodiče nemají,“ dodává. Zájem o služby instruktorů je podle Stráníka rok od roku větší, ceny za lekce se liší dle jednotlivých středisek. V případě, že se rozhodnete svěřit své dítko instruktorovi v zahraničí, počítejte s cenou zhruba 40 euro za dvouhodinovou lekci.

Na hory pojedete autem?

Pokud se na zimní dovolenou vypravíte do hor autem, tak pamatujte na dvě věci. Zaprvé je třeba vybavit auto řádně na zimu a mráz, připravit si sněžné řetězy a doplnit výbavu do auta. Pokud jedete do Alp, tak obsah povinné výbavy nezapomeňte zkontrolovat i podle zahraničních předpisů. Druhým problémem pak hlavně na horách může být zamrzající nafta. Hlavně pokud autem moc nejezdíte a dlouho jste netankovali, může být toto problém. Řidiči by tak měli včas před prvními silnějšími mrazy dotankovat dostatečné množství zimní nafty. V ČR se povinně prodává zimní nafta pro mírné klima s filtrovatelností −20 °C v období od 1. prosince do 28. února. Benzín by v zimě neměl dělat žádné problémy až do −40 °C.

Potíže v souvislosti s mrazem mohou potkat ale také řidiče vozů na LPG, tedy zkapalněný zemní plyn. Problém se ovšem nedostaví hned při startu, jako se to stává u zamrzlé nafty. Automobily na propan-butan totiž startují na benzín a až následně se přepínají na alternativní pohon. Zimní směs LPG neboli propan-butanu je k dostání v období od 1. listopadu do 31. března a liší se podílem jednotlivých složek. „Zatímco v létě obsahuje LPG 60 % butanu, v zimě je poměr opačný. Propan totiž přechází do plynné fáze již kolem −42 °C, zatímco butan těsně pod nulou,“ vysvětluje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG, jež pod značkou Bezpečné láhve garantuje jednotný standard kvality a bezpečnosti plynových láhví. „V nádrži s LPG totiž musí být dostatečný tlak pro dopravu kapalného LPG do motoru. Tento tlak vzniká právě odpařováním LPG. Letní směs se odpařuje asi do −5 °C, zimní směs díky vyššímu 60% zastoupení propanu až do −12 °C,“ dodává Ivan Indráček.

Autem na hory - výbava

(foto: Shutterstock)

Dálniční známky a poplatky v cizině

V poslední době ceny benzínu i nafty klesají, takže na zimní dovolenou pravděpodobně dojedete levněji. „Česko patří aktuálně k zemím, kde je nafta dražší než benzín. I tak je ale s cenami obou paliv na konci první desítky nejlevnějších zemí. Litr nafty stojí v průměru 33 korun, litr benzínu 32,36 korun. Nevyplatí se ale tankovat na poslední chvíli před opuštěním republiky. Na pumpách u dálnic a v blízkosti hranic zaplatíte za litr paliva aktuálně i 35,90 korun“ popisuje Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

Ze zimních turistických destinací, kam Češi s oblibou vyrážejí na hory, je palivo až na jednu výjimku všude dražší než v Česku. „Nejdražší je Itálie, kde si český motorista připlatí za litr benzínu v průměru přes 8 korun a za naftu necelých 6 korun. Jedna padesátilitrová nádrž tak vyjde i o 400 korun dráž než v Česku. V Rakousku je benzín dražší o korunu, nafta o 30 haléřů. Levnější je pouze nafta na Slovensku,“ dodává Damir Duraković. V případě, že musíte v zahraničí tankovat, volte spíše rakouské čerpací stanice, tankování v Itálii nebo třeba Švýcarsku se naopak nevyplatí. Jedinou výjimkou jsou takzvané bezcelní zóny. Například při cestě do Livigna si zde při odjezdu neváhejte nabrat plnou nádrž. Další položkou, se kterou byste měli počítat, jsou poplatky za dálniční známky a za průjezd některých tunelů v alpských oblastech.

Kolik zaplatíte za benzín a za poplatky na dálnici

 

Poplatky na dálnici

Maximální rychlost na dálnici*

Zimní pneumatiky

Cena benzínu/nafty (Kč/l)**

Rakousko

9 eur za 10 dní

130 km/h

Povinné od 1. listopadu do 15. dubna

33,23 / 33,28

Itálie

8 eur za 100 km

130 km/h

Povinné v oblasti Val d´Aosta, jinde doporučeny

40,57 / 38,92

Německo

Žádné

130 km/h

Povinné na úsecích silnic pokrytých sněhem nebo ledem

38,49 / 35,33

Švýcarsko

40 CHF

120 km/h

Pouze doporučeny

34,15 / 37,59***

Slovensko

10 eur za 10 dní

130 km/h

Povinné v případě souvislé vrstvy sněhu nebo ledu na vozovce

32,84 / 31,80

*Pro osobní automobily

**Zdroj: Evropská komise, 3. 12. 2018 (kurz 25,92 Kč/EUR)

***Zdroj: http://fuel-prices-europe.info/, 17. 12. 2018

Jak se pojistit na dovolenou na lyžích?

Poslední položkou, kterou byste měli zvážit je pojištění. I když v okolních zemích, tedy v členských zemích EU, si vystačíte i jen s modrou kartičkou zdravotního pojištění, tak přece jenom není od věci zvážit i komerční pojištění.

Filip Hubený, analytik neživotního pojištění Broker Consulting: "U lyžování a dalších zimních sportů je pravděpodobnost vážného úrazu docela vysoká. Cestovní pojištění vás vyjde na pár desetikorun denně, ale případné následky a náklady se můžou vyšplhat až ke statisícům." 

Při sjednávání cestovního pojištění si pak dejte dobrý pozor, jaké krytí a co vše pojišťovna poskytuje. Přehled nejčastějších podmínek dle Filipa Hubeného, analytika neživotního pojištění Broker Consulting:

  • Klasické zimní sporty – lyžování, snowboarding, sáňkování – najdete v základu pojištění vždy. Je ale nutné se dobře podívat na konkrétní podmínky. Všechny zmíněné sporty je třeba provozovat jen na vyznačených trasách a do určité nadmořské výšky (většinou 3500 metrů dle pojišťovny), aby byly v základním pojištění. Populární italské Dolomity dosahují maximálně 3 343 metrů, v Rakousku už nevyšší hora, Grossglockner, měří 3798 metrů. Populární Kitzbühel sahá do výšky maximálně 2000 metrů, Dachstein s 2 995 metry je o něco vyšší, ale pořád v limitu. Vše co je nad, nebo mimo vyznačené a pro turisty zpřístupněné trasy je většinou pojistitelné v rámci rizikových sportů.
  • Stejně tak je v základním pojištění zimních sportů zahrnuto bruslení nebo hokej. Pokud se ale na led koukáte rádi nikoli zeshora, ale zespoda při potápění, tak berete riziko zcela na sebe, tato aktivita je většinou nepojistitelná. Vyzkoušet si potápění pod ledem můžete ve vybraných střediscích ve Francii. 
  • Vysokohorská turistika může být v rámci základního pojištění, ale něco je třeba si nechat připojistit. Hranicí může být 3000 či 3500 metrů. Pro vysokohorskou turistiku jsou vhodná například švýcarská zimní centra, která pamatují i na nelyžaře. Jejich výška se do základních limitů pojištění vejde s přehledem. Pozor ale na to, zda se jedná o klasické trekování, nebo horolezectví. To je většinou nepojistitelné.
  • I při zimním sportování se lze setkat s aktivitami, které se týkají zvířat. První, která se nabízí, je jízda na psím spřežení. Tento dříve severský sport si nachází místo už i u nás, v zahraničí se s ním můžeme setkat třeba u sousedů na Slovensku. V zimě se lze věnovat i rybolovu, v základu je ale pouze to ze břehu či ze člunu. Naopak za připojištění si připlatíte u lovu zvěře, jako jsou daňci, mufloni či jeleni, toho si například dopřejete v nedalekém Bulharsku.
  • Zvláštní skupinou jsou sporty, které jsou nepojistitelné, u každé pojišťovny jsou to jiné aktivity. Mezi pravý nepojistitelný adrenalin patří třeba sjezdy na lyžích a snowboardu mimo vyznačené trasy, nebo třeba za pomoci vrtulníku. Velmi oblíbenou destinací pro tyto sportovce je Gruzie, kde řada hor překračuje 4000 metrů. Další aktivitou, kterou mnohý odvážlivec nepohrdne, je lezení po ledopádech. Lze ho vyzkoušet i v tuzemsku, v zahraničí pak třeba v Tatrách.
Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel