Proč není čistá voda skutečně čistá?

19.01.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Je to trochu absurdní tvrzení, ale je to tak. Čistá voda není čistá. I když se snažíme vodu přes různé filtry v čističkách odpadních vod zbavovat nečistot, stoprocentně se to nedaří.

Odborníci z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí (RECETOX) na Masarykově univerzitě prokázali, že ve vodě zůstávají chemické látky, které běžně spotřebováváme a jsou nám k užitku – léky, nejrůznější čistící prostředky a třeba kosmetika. Ty se ve vodě beze zbytku nerozpouštějí, ale ani je nezachycují filtry. Pak ale mohou způsobit problémy. A taky to dělají.

Co nemá voda ráda

  • Mezi výše zmíněné látky patří například ethinylestradiol. To je hormonálně aktivní látka, která je součástí antikoncepce, se do vody dostává s močí žen. Škodlivé je už i nepatrné množství, u ryb se například prokázal jliv ethinilestradiolu na pohlavní orgány.
  • Dobře známá antibiotika vedou k postupné odolnosti bakterií vůči jejich účinkům. Následky si jistě dokážeme představit, pokud antibiotika u vážně nemocného člověka nezaberou.
  • Triclosan je antibakteriální přísada v například v mýdlech. Zatímco zpočátku byl považován za bezpečný, pozdější studie na zvířatech prokázaly narušení endokrinního systému, špatnou funkci jater, vznik nádorů a narušení funkce štítné žlázy.
  • Ve vodě byly nalezeny například zbytky carbamazepinu, což je lék, který berou epileptici.
  • Glyfosát – součást herbicidu RoundUp, který je zakazován po celém světě, u nás je zakázán částečně v zemědělství.
  • Bisfenol A (BPA) - součástí mnoha běžných spotřebních výrobků. Je to velmi nestabilní sloučenina a z výrobků se snadno uvolňuje do prostředí a kontaminuje ho. Značné množství bylo naměřeno v ovzduší, řekách, pitné vodě, potravinách. Do potravin se BPA uvolňuje z plastových obalů – plastové nádobí, lahve, konzervy s epoxidovou výstelkou.

Je voda úplně čistá

(foto: Shutterstock)

Co se může stát?

Odborníci z RECETOXu říkají, že koncentrace, ve kterých se tyto látky vyskytují, se mohou samy zdát zanedbatelné. Jednotlivé chemikálie jsou pod bezpečnými limity. Ale v přírodě vlastně nikdy samy nejsou, tvoří směsi a nikdo neví, jak silný a nebezpečný vliv podobná směs má, protože to nikdo nezměřil. Je už také jasné, že tyto nebezpečné koktejly na člověka působí dlouhodobě a přidávají se do něj další a další látky.

Pokud jednou tento nebezpečný pohár saponátů, kosmetiky nebo léků po dlouhodobém působení „přeteče“, může se stát, že na člověka přestanou fungovat léky, poruší se jeho imunitní systém anebo bude mít neurologické poruchy v učení a chování.

 

Jaká je situace v ČR

U nás je ve vodě vysoký výskyt zbytků antibiotik. Například ta sulfonamidová našli badatelé v 83 % vzorků a obsahuje je dokonce 99 % vzorků říčních a odpadních vod. Jak se tam dostaly v takovém množství? Jedním z hlavních zdrojů jsou velkochovy drůbeže a dobytka, kde mohou být antibiotika podávána pravidelně, aby byla zvířata chráněna před infekčními chorobami, které se právě ve velkochovech rychle šíří.

Raději s mírou

Protože lidé užívají mnoho léků, ty jsou pak také k nalezení ve vodě. Je to například ibuprofen nebo carbamazepin. Jsou tam ale také zmíněné insekticidy nebo repelenty, mošusové látky, které se přidávají do parfémů nebo pomáhají regulovat nepříjemné pachy. Nesmíme zapomenout na prací prášky a herbicidy a jejich produkty nebo látky přidávané na zlepšení kvality materiálů.

Antibakteriální látky v prostředcích, které doma používáme k čištění, podporují vznik odolných bakterií v přírodě. Pak například vodu odpuzující perfluorované látky. Ty najdeme na bundách – goretex nebo pánvích – teflon.

Měli bychom s chemickými látkami, ať už jsou to léčiva, drogerie a další zacházíte opatrně a méně je v tomto případě lepší volba.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: Spotřebitel