Prosincová meziroční inflace byla nižší, než očekávala ČNB

10.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Prosincová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Důvodem byl podle něj především nižší než očekávaný meziroční růst cen potravin a výraznější zpomalení meziročního růstu cen pohonných hmot. Meziroční růst spotřebitelských cen v prosinci zůstal na dvou procentech.

Proti odhadům ČNB byl pomalejší i růst regulovaných cen. Jádrová inflace byla v prosinci naopak mírně vyšší, než prognóza předpovídala. Primární dopady změn nepřímých daní odpovídaly odhadům ČNB.

Zveřejněná data podle Krále představují protiinflační riziko aktuální prognózy ČNB. \"Podle ní zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky,\" uvedl.

Začátkem letošního roku se inflace podle Krále zvýší. Přispěje k tomu nárůst jádrové inflace, oživení růstu cen potravin i zrychlení růstu regulovaných cen. \"V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a postupné zvolňování dynamiky mezd. Na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu letošního a příštího roku, se tak inflace shora přiblíží k dvouprocentnímu cíli ČNB, na němž setrvá i v průběhu roku 2020,\" uvedl Král.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK