Ceny ropy po jednání mezi USA a Čínou klesají

10.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 10. ledna (ČTK) - Ceny ropy v reakci na nejasné závěry obchodního jednání mezi Čínou a Spojenými státy mírně klesají. Směrem dolů jim pomohly také oficiální údaje o velkých zásobách suroviny ve Spojených státech.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) krátce před 18:00 SEČ ztrácela zhruba 0,3 procenta na 52,20 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent byla ve stejnou dobu levnější o 0,1 procenta a nacházela se na 61,41 USD za barel.

V průběhu dne ztrácely oba druhy ropy zhruba procento. V předchozím dni si připsaly kolem pěti procent, a po týdnu tak završily nejdelší nárůst od minulého léta.

Globální finanční trhy doufaly, že ve středu skončené jednání čínské a americké delegace v Pekingu bude znamenat brzký konec obchodních sporů mezi oběma největšími světovými ekonomikami. Obě strany ale zatím vydaly jen mírně pozitivní stanoviska bez bližších detailů.

Skepsi k letošnímu vývoji cen ropy ve středu vyjádřila americká investiční banka Morgan Stanley, která svůj odhad v reakci na růst dodávek a na slabší odhad růstu ekonomiky snížila o více než deset procent. Barel Brentu by podle ní měl nově stát v průměru 61 dolarů, barel WTI pak asi 54 dolarů. Dříve analytici Morgan Stanley odhadovali, že Brent se v letošním roce bude prodávat za 69 dolarů a WTI za 60 dolarů.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 61,41 61,44 New York - NYMEX WTI únor 52,20 52,36

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK