Americké akcie popáté za sebou posílily

10.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes popáté za sebou posílily. Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell totiž potvrdil, že není zapotřebí spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Akcie maloobchodních společností se však dostaly pod tlak kvůli slabým údajům o tržbách v klíčové vánoční sezoně.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických společností, si dnes připsal 0,51 procenta a obchodování uzavřel na 24.001,92 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,48 procenta na 2596,64 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,42 procenta na 6986,07 bodu.

K růstu akciového trhu velkou měrou přispěly průmyslové podniky, například výrobce letadel Boeing či konglomerát General Electric. Akcie řetězce obchodních domů Macy\'s však prudce oslabily, protože firma snížila odhad loňských tržeb kvůli slabé předvánoční poptávce.

Na devizových trzích dnes americký dolar zamířil vzhůru po předchozím sestupu na tříměsíční minimum vůči koši předních světových měn. Kolem 22:00 SEČ euro vůči dolaru vykazovalo pokles o zhruba 0,4 procenta a pohybovalo se těsně pod 1,15 USD. V noci na dnešek se jednotná evropská měna vyšplhala až na 1,1581 USD, což byla její nejvyšší hodnota od poloviny října.

Investoři nyní čekají na další vývoj kolem obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou, sporu o financování zdi na hranici mezi USA a Mexikem i připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. \"Do značné míry se nacházíme ve vyčkávacím režimu,\" uvedl analytik investiční společnosti BK Asset Management Boris Schlossberg.

Americkou měnu dnes podpořily příznivé údaje o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Zpráva amerického ministerstva práce ukázala, že pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA byl v minulém týdnu výraznější, než očekávali analytici.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK