Maloobchodní tržby v listopadu zpomalily růst na 6,1 procenta

11.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Maloobchodní tržby v listopadu zpomalily meziroční růst na 6,1 procenta po říjnových 6,4 procenta. Prodeje podpořily různé předvánoční a slevové akce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti listopadu 2017 měl loňský předposlední měsíc o jeden pracovní den více. Při zohlednění tohoto kalendářního vlivu vzrostly tržby meziročně o pět procent.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezonní vlivy zvýšily o 1,4 procenta.

\"Nejvyšší tempo dosahoval již tradičně internetový obchod, růst však zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Prodej podpořily také různé předvánoční a slevové akce, například takzvaný Black Friday, který v posledních letech získal popularitu i u nás,\" uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

E-shopům a zásilkovým službám vzrostly v předposledním měsíci loňského roku tržby o 22,6 procenta. Více peněz lidé nechali také v prodejnách s počítači a komunikačními zařízeními, kterým tržby stouply o 11,7 procenta. Polepšili si i prodejci obuvi a oděvů (nárůst o 7,7 procenta), prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (6,4 procenta) či s vybavením pro domácnost (5,6 procenta). Vyšší tržby zaznamenaly i lékárny, obchody se zdravotnickými potřebami a kosmetikou.

Tržby za nepotravinářské zboží v listopadu stouply meziročně o 8,9 procenta. Za pohonné hmoty zákazníci utratili o 4,3 procenta více a za potraviny o 2,8 procenta.

Tržby z prodeje a oprav motorových vozidel se v listopadu snížily meziročně o 2,6 procenta, po zohlednění kalendářních vlivů klesly o 5,7 procenta. Neočištěné tržby za prodej aut, včetně náhradních dílů, klesly o 2,8 procenta a za opravy o 1,7 procenta.

dto gcm

ČTK ke zprávě připravila datovou vizualizaci, kód mohou použít oprávnění držitelé licence:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK