Ceny ropy dnes klesají, za celý týden jsou však vyšší

11.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, ztráty přesahují 1,5 procenta. Podle analytiků je důvodem hlavně vybírání zisků po růstu cen z počátku týdne, ke kterému přispěla naděje na vyřešení obchodního sporu mezi USA a Čínou. Za celý týden by tak ceny měly vykázat výrazný vzestup.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:20 SEČ ztrácela 1,7 procenta na 60,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI pak odepisovala 1,8 procenta a nacházela se na 51,64 dolaru za barel.

Za celý týden Brent zatím posílil zhruba o šest procent, ropa WTI pak o osm procent. K tomuto růstu přispěly také napjaté dodávky po rozhodnutí ropného kartelu OPEC snížit produkci.

Pod kontrolou ale ceny stále drží obavy o další vývoj globální ekonomiky. Zpomalení ekonomického růstu by totiž mohlo poptávku po ropě snížit. Trhy také znepokojují rostoucí signály, že růst čínské ekonomiky v letošním a příštím roce bude nejnižší od roku 1990. Většina analytiků také zhoršila výhled globálního ekonomického růstu na letošní rok pod tři procenta, upozorňuje agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 60,65 61,68 New York - NYMEX WTI únor 51,64 52,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK