Akcie v USA nepatrně klesly po pěti nárůstech za sebou

11.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akcie dnes nepatrně oslabily po předchozích pěti nárůstech za sebou. Energetické společnosti se dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy, největší americká automobilka General Motors však těžila z optimistického výhledu pro letošní rok.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil pouhých 0,02 procenta a obchodování uzavřel na 23.995,95 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,01 procenta na 2596,26 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,21 procenta na 6971,48 bodu.

Za celý týden nicméně všechny tři indexy posílily. Dow Jonesův index si připsal 2,4 procenta, S&P 500 stoupl o zhruba 2,5 procenta a Nasdaq se zvýšil dokonce o téměř 3,5 procenta.

Dolů dnes zamířily například akcie energetických společností Exxon Mobil a Chevron. Akcie automobilky General Motors však díky příznivému výhledu posílily o zhruba sedm procent.

\"Trh nyní čeká na začátek výsledkové sezony v příštím týdnu,\" uvedl analytik Donald Selkin ze společnosti Newbridge Securities. Čtvrtletní hospodářské výsledky příští týden zveřejní například banky Citigroup a JPMorgan i další významné finanční podniky.

Na devizových trzích dnes dolar posílil vůči euru. Jeho výraznějšímu růstu však brání známky toho, že americká centrální banka (Fed) zaujala obezřetnější postoj k budoucímu zvyšování úrokových sazeb. Kolem 22:00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,3 procenta na 1,1465 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK