Daně 2021: kdy podat a kdy zaplatit?

19.01.2021 | , Finance.cz
DANĚ


Začátkem každého roku bilancujeme a účtujeme ten rok minulý. A hlavně je na čase se vypořádat se státem a zaplatit daně. Víte, jaké přesně jsou termíny pro daňová přiznání a zaplacení daní?

Leden - silniční a z nemovitosti

Leden je především měsícem, kdy musíte podat daňové přiznání k silniční dani. A pokud jste v minulém roce koupili, zdědili nebo jinak získali nemovitost, tak musíte podat i daňové přiznání k nemovitosti. Termín na obojí daňové přiznání je na začátku února, čili 1. 2. 2021. Z důvodu nemoci nebo karantény však lze obě přiznání beztrestně odevzdávat až do 1. 4. 2021.

Termín pro platbu silniční daně je takéž 1. 2. 2021, složit platbu bez úroku z prodlení však lze letos opět do 1. 4. 2021 (u některých do 16. 8. 2021). Tato daň se platí formou záloh po čtvrtletí průběžně během roku, do únorového termínu (popř. do 1. 4.) musíte zaplatit silniční daň za prosinec a případné nedoplatky za minulý rok.

Pro daň z nemovitosti únorový termín pro platbu neplatí, tato daň se platí až do konce května.

Pokud jde o zaměstnance, tak ti, kteří budou uplatňovat prvně při výpočtu čisté mzdy daňové zvýhodnění na děti, by měli do konce ledna dodat své mzdové účtárně tzv. potvrzení druhého z poplatníků o tom, že on slevu na děti neuplatňuje. Bez tohoto potvrzení není možné slevu na děti uplatnit už při výplatě za leden.


Daňový kalendář 2021: silniční, nemovitost, z příjmu

Zdroj: Shutterstock

 

Únor - vše pro zaměstnance

V únoru je důležité ještě jedno datum, a to pondělí 15. února. To je termín, do kdy musí zaměstnanci podepsat u zaměstnavatele roční zúčtování k dani z příjmů. Do této doby je také nutné dodat do mzdové účtárny veškeré dokumenty k uplatňovaným daňovým slevám, zvýhodněním a odečitatelným položkám. 

Pokud zaměstnanci vznikne nárok na daňový přeplatek nebo dokonce daňový bonus, tak ten mu bude vyplacen ve mzdě za březen (tedy v první polovině dubna).


Duben - šup na finanční úřad. Anebo ne?

Každoroční účtování daní pak vrcholí na konci března, kdy se musí odevzdat daňové přiznání. OSVČ i někteří zaměstnanci tak mají napilno, aby to stihli včas odevzdat. V roce 2021 musí být odevzdáno nejpozději do 1. dubna, který připadá na čtvrtek. Jiná situace však nastává v případě, že daňové přiznání odevzdáváte elektronicky. Elektronickou formou musí být odevzdané nejpozdějí do 3. května 2021. 

Stejné termíny platí i pro splatnost daně z příjmu. Daň je totiž třeba zaplatit spolu s odevzdáním daňového přiznání.


Duben a květen - nemovitost a přehledy

Hned po odevzdání daňového přiznání je nutné odevzdat ještě přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu. Není to tedy úplně hned, ale přesně řečeno do 30 dnů od podání daňového přiznání. Termín letos spadá na pondělí 3. května, protože 1. května je sobota. Fyzické osoby, které podaly daňové přiznání elektronicky, musí přehledy odevzdat do 1. června.

Zároveň je třeba do konce května, tedy do 31. května, což spadá na pondělí, ještě zaplatit daň z nemovitosti.


Červenec a srpen - když máte daňového poradce

Pokud vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce, tak se o tři měsíce prodlužuje lhůta pro odevzdání. Tentokrát navíc nemusíte správce daně informovat předem, plnou moc stačí doložit až s odevzdáním přiznání. V roce 2021 připadá termín pro odevzdání daňového přiznání s daňovým poradcem na 1. července. Následně pak do 30 dnů je nutné odevzdat i oba přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ a na zdravotní pojišťovnu, čili do 2. srpna.


Test: Znáte české daně?

Jsou pro vás daně sprosté slovo, nebo si při vyplňování daňového přiznání lebedíte? Otestujte své znalosti.

Jaké jsou aktuální sazby DPH?

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: DANĚ