Dozorčí rada Českých drah asi doplní představenstvo společnosti

14.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Dozorčí rada Českých drah bude v úterý jednat o doplnění dvou míst v představenstvu firmy. Lidové noviny na začátku roku informovaly, že mezi kandidáty jsou bývalý šéf polské těžební firmy PG Silesia Michal Heřman a Michal Vereš ze Železniční společnosti Slovensko. Předseda dozorčí rady Petr Moos odmítl jména komentovat, podle zdrojů ČTK ale jde o tyto kandidáty.

Představenstvo Českých drah, které má být pětičlenné, je nekompletní od loňského září, kdy nově složená dozorčí rada v čele s Moosem rozhodla o změnách ve vedení podniku. Předsedou představenstva byl tehdy jmenován dosavadní člen vedení Miroslav Kupec, který v čele podniku nahradil Pavla Krtka. Krtek odmítl nabízený post místopředsedy a ve společnosti skončil. Rada navíc odvolala z představenstva Ludvíka Urbana a Martina Bělčíka. Aby bylo představenstvo usnášeníschopné, jmenovala poté rada do vedení tehdejšího ředitele odboru koncepce a rozvoje osobní dopravy Radka Dvořáka. Vedle Kupce a Dvořáka je členem vedení ještě Michal Štěpán.

Hledání nových členů představenstva, kteří zároveň převezmou pozice náměstků pro provoz a pro správu majetku, trvala téměř čtyři měsíce. Kandidáty oslovovala i najatá firma Constellation. Podle Moose bylo na začátku výběrového řízení ve hře více než deset kandidátů, jejichž seznam výběrová komise postupně snížila na finální dvojici, o níž bude rada v úterý jednat. Ve výběrové komisi byl vedle Moose další člen dozorčí rady Karel Pospíšil, za ministerstvo dopravy náměstkyně pro řízení sekce vnějších vztahů Lenka Voplatková a z firmy Constellation Jan Brázda. Kandidáti byli vybíráni například na základě psychologických testů a odborné způsobilosti.

Moos věří tomu, že oba vybrané kandidáty dozorčí rada schválí. Podle něj je to důležité i kvůli nynějším jednáním o nových smlouvách na provoz linek v krajích.

Dozorčí rada firmy by měla v úterý také zahájit debatu o možném směřování společnosti v budoucnosti a zefektivnění chodu podniku. Konkrétní podoba případných změn ještě neexistuje, rada proto v této věci ani nepřijme žádná rozhodnutí a nejprve zahájí na toto téma diskusi.

Personální přesuny v největším dopravním podniku začaly v červenci loňského roku, kdy ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) inicioval změny v dozorčí radě podniku, ve které skončilo pět jejích členů včetně předsedy Milana Ferance (poslanec ANO). Ťok loni také hovořil o možné privatizaci dceřiných firem Českých drah v čele s ČD Cargo, za což byl ovšem kritizován premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK