Ceny ropy kvůli zhoršení zahraničního obchodu Číny oslabují

14.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. ledna (ČTK) - Ceny ropy se dnes snížily v reakci na údaje o čínském zahraničním obchodu, který v prosinci zaznamenal oslabení na straně dovozu i vývozu. Jelikož Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě, trh se obává zpomalení poptávky po ropě.

Severomořská ropa Brent krátce po 16:30 SEČ ztrácela 0,4 procenta na 60,24 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI zlevnila o 0,17 procenta na 51,50 dolaru na barel.

V prosinci se vývoz z Číny meziročně snížil, a to o 4,4 procenta, což bylo nejprudší tempo za dva roky. Prosincový dovoz se propadl dokonce o 7,6 procenta, nejvýrazněji od července 2016. Tyto údaje ukazují na přetrvávající útlum v expanzi čínské ekonomiky a na zhoršující se světovou poptávku, řekli analytici agentuře Reuters.

\"Ceny ropy táhnou dolů vyhlídky oslabení hospodářského růstu v Číně,\" uvedl Stephen Innes z makléřské firmy Oanda. Data podle něho ukazují, jak negativní dopad má obchodní válka na čínskou a možná i globální ekonomiku.

Nicméně pokles čínské poptávky po ropě zatím nic nesignalizuje. Podle kalkulace agentury Reuters založené na údajích celních úřadů čínský dovoz této suroviny v prosinci meziročně stoupl o téměř 30 procent.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 60,24 60,48 New York - NYMEX WTI únor 51,50 51,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK