Německá letiště dnes ruší stovky letů, i některé do ČR

15.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. ledna (zpravodaj ČTK) - Cestující dnes v celém Německu musí počítat s velkými potížemi v letecké dopravě. Kvůli stávce bezpečnostního personálu na osmi letištích, která se nevyhne ani velkoměstům jako Hamburk, Mnichov nebo Frankfurt nad Mohanem, budou zrušeny nejméně stovky letů. Týká se to i některých spojů s Českou republikou.

Jen letiště ve Frankfurtu, kterým jako nejfrekventovanějším v Německu projde kolem 135.000 cestujících denně, počítá se zrušením 570 odletů a příletů z 1200 plánovaných. Odpadne mimo jiné nejméně sedm startů a přistání letadel spojujících Frankfurt s Prahou.

Nejméně desítky letů podle svých webových stránek ruší i letiště v Hamburku a Mnichově. Podobná situace zřejmě bude dnes i na všech zbývajících letištích dotčených stávkou, tedy v Lipsku/Halle, Drážďanech, Brémách, Hannoveru a Erfurtu.

Už v minulém týdnu kvůli stávce bezpečnostního personálu zrušila letiště v Berlíně, Kolíně nad Rýnem/Bonnu, Stuttgartu a Düsseldorfu dohromady více než 670 letů.

Stávky mají být podle odborů Verdi jasným signálem pro zaměstnavatele, aby poskytli lepší nabídku zhruba 23.000 bezpečnostních pracovníků na německých letištích. Odbory požadují zvýšení hodinové mzdy na 20 eur (511 korun). Zatím přitom někteří ze zaměstnanců v tomto sektoru berou jen 12,90 eur (331 korun) na hodinu. Příští vyjednávací kolo se má uskutečnit 23. ledna.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK