Inflace na Slovensku v prosinci zvolnila, za celý rok zrychlila

15.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. ledna (ČTK) - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v prosinci zvolnilo na 1,9 procenta z 2,1 procenta v listopadu. Inflace tak zpomalila čtvrtý měsíc po sobě a byla na ročním minimu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

V průměru za celý minulý rok spotřebitelské ceny na Slovensku stouply o 2,5 procenta, což je nejrychleji od roku 2012. V roce 2017 se ceny zboží a služeb v zemi zvýšily o 1,3 procenta. V Česku průměrná inflace za loňský rok činila 2,1 procenta, v prosinci spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o dvě procenta.

Ceny zboží a služeb na Slovensku rostly v prosinci pomaleji, než předpokládali analytici. Ekonomové odhadovali, že inflace v meziročním srovnání dosáhne 2,1 procenta.

V posledním měsíci loňského roku se zvýšily ceny ve všech sledovaných kategoriích. Nejvíce, a to o čtyři procenta, vzrostly ceny v sektoru hotely, kavárny a restaurace.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadovala loňskou inflaci na 2,6 procenta. Pro letošní rok počítá s dalším zrychlením jejího tempa, a to na 2,9 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK