Reuters: Šéf správní rady Sears vyhrál aukci na převzetí podniku

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. ledna (ČTK) - Předseda správní rady zkrachovalé americké maloobchodní společnosti Sears Holdings Eddie Lampert zvítězil v aukci na převzetí tohoto podniku, což firmě umožní pokračovat v provozu. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací. Lampert podle nich za společnost Sears nabídl zhruba 5,2 miliardy dolarů (116,5 miliardy Kč).

Lampertův návrh zachová v provozu 425 obchodů ve Spojených státech a zachrání až 45.000 pracovních míst. Transakci nicméně ještě musí schválit konkurzní soud.

Sears byl v říjnu loňského roku nucen požádat o soudní ochranu před věřiteli. Firma, která vznikla před více než 125 lety, se již delší dobu potýkala se ztrátami a nebyla schopna splácet dluhy.

Společnost Sears v době největšího vrcholu prodávala vše od hraček až po automobilové součástky prostřednictvím objednávek poštou. Byla i důležitým nájemníkem v každém velkém obchodním centru v USA. Neobstála však v konkurenci firem jako je Amazon či Walmart.

Lampert byl před říjnovým vyhlášením bankrotu společnosti Sears jejím největším věřitelem i akcionářem. V roce 2005 firmu spojil s diskontním řetězcem Kmart.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK