Německý autoprůmysl i další odvětví varují před tvrdým brexitem

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 16. ledna (ČTK) - Německé sdružení automobilového průmyslu (VDA) dnes varovalo, že odchod Británie z Evropské unie bez dohody by mohl mít fatální důsledky. Obavy z takzvaného tvrdého brexitu vyjádřili i zástupci dalších německých průmyslových sektorů. Britský parlament v úterý podle očekávání odmítl dohodu o brexitu, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová.

\"Bez uspořádaného a praktického řešení hospodářských vztahů jsou ve hře i pracovní místa v automobilovém průmyslu, zejména na britské straně,\" uvedl prezident VDA Bernhard Mattes. Úterní odmítnutí dohody o brexitu v britském parlamentu označil za politickou lehkomyslnost. Zároveň vyzval všechny zúčastněné, aby usilovali o odvrácení tvrdého brexitu.

Německé automobilky Volkswagen, BMW a Daimler podle agentury Reuters vyzvaly britské politiky k vyjasnění situace kolem brexitu a k zachování bezcelní výměny zboží.

\"Výsledek hlasování britského parlamentu jsme přijali s lítostí,\" uvedl koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto. \"Znamená to další období nejistoty a narušuje to naši schopnost plánovat. Spolu s celým odvětvím potřebujeme mít jasno o podobě vztahů mezi Británií a Evropskou unií. Jakékoliv další zdržení při rozhodování o brexitu ohrožuje investice a pracovní místa,\" dodal.

Před dramatickými důsledky tvrdého brexitu varuje i Svaz německého průmyslu (BDI). \"Podniky na obou stranách Lamanšského průlivu nadále visí ve vzduchu. Chaotický brexit se dostává do nebezpečné blízkosti,\" uvedl šéf BDI Joachim Lang, jehož cituje agentura DPA. Dodal, že hrozí recese britské ekonomiky, která by se projevila i v Německu.

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) zdůraznila, že firmy teď budou muset posílit přípravu na brexit. \"Bez dohody hrozí, že brexit se uskuteční zcela neřízeným způsobem,\" varoval prezident DIHK Eric Schweitzer. Upozornil, že Británie je pátým největším obchodním partnerem Německa.

Prezident německého hospodářského institutu Ifo Clemens Fuest vyzval Británii a Evropskou unii k obnovení jednání o brexitové dohodě. \"Tvrdému brexitu je potřeba se vyhnout,\" řekl. \"Cokoli jiného by bylo nepřijatelným politickým selháním,\" dodal.

Prezident institutu DIW Marcel Fratzscher předpokládá, že se podaří zabránit \"hospodářskému chaosu\", například prostřednictvím samostatné dohody pro přechodové období. Tvrdý brexit by podle něj německou ekonomiku zasáhl, ale nikoli nadměrně tvrdě a trvale. \"Německé podniky opakovaně ukazují, že na šoky dokážou pružně a rychle reagovat,\" řekl Fratzscher.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK