Ceny ropy zmírnily růst v obavách z vyšší těžby v USA

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes po úterním tříprocentním růstu svůj vzestup podstatně zmírnily. Obchodování ovlivnily předpovědi zvyšování těžby v USA a na trh také dopadají obavy ze zhoršování světové ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 16:30 stoupla o 0,31 procenta na 60,83 dolaru za barel, zatímco americká lehká ropa WTI zdražila o 0,12 procenta na 52,17 dolaru za barel.

Jak uvedl americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA), produkce ropy v USA letos zřejmě stoupne na nový rekord a přesáhne 12 milionů barelů denně. Koncem roku 2020 se Spojené státy podle jeho předpovědi stanou čistým vývozcem ropy.

Ceny ropy podporuje snížení nabídky ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentů v čele s Ruskem, kteří se koncem roku 2018 dohodli na omezení těžby ropy od ledna o 1,2 milionu barelů denně.

\"Těžba ropy v USA bude letos i v příštím roce výrazně stoupat, a to znamená, že OPEC nemá jinou volbu než těžební škrty prodloužit i po plánovaných šesti měsících. Možná bude nezbytná i větší redukce těžby,\" uvedl analytik Carsten Fritsch z Commerzbank.

Růst cen brzdí rovněž projevy zpomalování hospodářského růstu po celém světě, zejména v Číně. Kromě toho Bílý dům uvedl, že částečné uzavření vládních úřadů bude stát ekonomiku USA víc, než se předpokládalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 60,83 60,64 New York - NYMEX WTI únor 52,17 52,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK