Fed: Vyhlídky ekonomiky USA jsou pozitivní, negativ je ale řada

16.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. ledna (ČTK) - Vyhlídky americké ekonomiky jsou celkově pozitivní, ohrožuje ji však množství negativních faktorů, jako je propad cen akcií a nejistoty plynoucí z obchodní války. V pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky, takzvané Béžové knize, to dnes uvedla americká centrální banka (Fed).

Zpráva vychází z údajů získaných v prosinci od podnikatelů ve všech 12 měnových distriktech. Většina hlásí také mírné zvyšování cen, což je podle řady podnikatelů důsledek vyšších cel, která zvedají náklady. Někteří vyjádřili obavy ohledně větších výkyvů na finančních trzích, růstu krátkodobých úrokových sazeb a zvýšené obchodní a politické nejistoty. Několik distriktů pak zaznamenalo zpomalení hospodářské aktivity a situaci dále zhoršuje částečné uzavření státních úřadů, které trvá už čtvrtý týden.

Po celých Spojených státech je podle zjištění Fedu napjatá situace na trhu práce, podniky mají problém najít pracovníky na jakékoliv úrovni kvalifikace, mzdy zpravidla mírně rostou.

Na prosincovém zasedání Fed opět zvýšil úrokové sazby, počtvrté za loňský rok. Nicméně vzhledem k inflaci, která neprojevuje známky růstu nad dvouprocentní cíl Fedu, rostoucím obavám z obchodní politiky a zpomalení růstu globální ekonomiky centrální banka slovy svého šéfa Jeroma Powella letos zaujme \"trpělivý\" přístup ke zvyšování sazeb.

Oficiální název americké centrální banky je Federální rezervní systém. Skládá se z 12 federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 24.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK