Tržby Kiwi.com v roce 2017 stouply na 18 miliard Kč, zisk klesl

17.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Český prodejce letenek Kiwi.com (dříve SkyPicker.com) v roce 2017 více než zdvojnásobil tržby na 18,2 miliardy korun, zisk klesl o 14 procent na 78 milionů korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě. Za rok 2017 se Kiwi.com stala podle žebříčku Deloitte Technology Fast 50 nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě,

\"Konkurenční výhodou je akvizice dat a způsob, jak data využíváme při tvorbě nových kombinací (letů),\" uvedla firma ve zprávě. V červnu 2018 prodejce poprvé prodal více než 10.000 letenek za den.

Společnost Kiwi.com byla založena v roce 2012 jako SkyPicker.com. Díky investici od podnikatele Jiřího Hlavenky začala vyvíjet algoritmus, který dokáže kombinovat lety jak aerolinek, které spolupracují, tak i těch, které vzájemně nekooperují. Kiwi tak spojuje více než 700 spolu nespolupracujících aerolinek.

Kiwi.com má pobočky v devíti zemích. Kromě prodeje letenek se zabývá prodejem jízdenek na vlaky a balíčky dopravců i hotelovým ubytováním. Firma zaměstnává v Brně téměř 1000 lidí a na devíti místech světa pro ni pracuje několik set lidí. Její web nabízí 15 miliard kombinací letů.

Deník E15 ve středu uvedl, že společnost Kiwi.com prodala loni meziročně o polovinu letenek více. Celkový počet prodaných letenek ale neuvedla. Nejvíce jich prodala do USA, Španělska, Thajska, Velké Británie a Itálie. Všechny tyto destinace měly meziročně vyšší odbyt. V době světového růstu letecké dopravy zaznamenala společnost nárůst globálního prodeje letenek meziročně o 47 procent. Zatímco v roce 2017 tvořily 70 procent prodejů jednosměrné letenky, loni to bylo 60 procent a zbytek byly letenky ostatního typu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK