WSJ:USA zvažují zrušení cel na dovoz z Číny, aby uspíšily jednání

17.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. ledna (ČTK) - Představitelé USA zvažují odstranění cel na dovoz z Číny, aby uklidnili finanční trhy a aby Peking v jednáních o vzájemném obchodu přiměli k větším ústupkům. Autorem návrhů na odstranění části nebo veškerých tarifů je ministr financí Steven Mnuchin, který sleduje cíl rozvíjet obchodní jednání a získat podporu Číny pro dlouhodobější reformy, napsal list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje.

Proti se staví americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, který se obává, že každý ústupek může být považován za známku slabosti. Jednání podle WSJ zatím nedospělo na úroveň prezidenta Donalda Trumpa a jeho výsledek nelze předvídat.

V minulých rozhovorech o čínských clech se Trump stavěl spíš na stranu Lighthizera, nyní však dal prezident jasně najevo, že chce dohodu uzavřít a na obchodního zmocněnce naléhá, aby ji dodal, zjistil list.

USA a Čína chtějí obchodní spor vyřešit do 1. března. Pokud se to do té doby nepodaří, mají USA zvýšit cla na zboží z Číny, jehož hodnota dovozu dosahuje 200 miliard dolarů (4,8 bilionu Kč) na 25 procent z nynějších deseti procent. Vyšší cla by mohla mít negativní dopad na americké dovozce a dále poškodit již oslabující čínskou ekonomiku.

Zatímco Lighthizer obchodní jednání vede, Mnuchin stojí za koncepcí strategie americké administrativy. V rozhovorech se členy obchodního týmu Mnuchin nastínil možnost nabídnout Číně zrušení cel na jednání plánovaném na 30. ledna. Lighthizer jako zastánce tvrdého postoje trval na tom, že Čína neplní minulé dohody a v budoucnu se jí nedá věřit. Podle něho by USA měly odstranit cla pouze tehdy, když Čína prokáže, že splnila sliby učiněné během rozhovorů.

Podle zdrojů WSJ však Lighthizer už není tak neústupný a je otevřený možnosti, že některá cla by mohla být zrušena, pokud se do 1. března podaří uzavřít silnou dohodu.

Mluvčí amerického ministerstva financí uvedl, že zatím je vše ve fázi debat a co se týče cel nebo dalších oblastí jednání s Čínou ani ministr financí, ani obchodní zmocněnec nedali nikomu žádné doporučení, napsal WSJ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK