Renault loni dosáhl rekordního prodeje, letos čeká další růst

18.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 18. ledna (ČTK) - Francouzský výrobce automobilů Renault v loňském roce zvýšil prodej o tři procenta na rekordních 3,88 milionu vozů, a to díky novému společnému podniku v Číně. Oznámila to dnes firma. Dodala, že v letošním roce počítá s dalším růstem.

Loňský odbyt Renaultu zahrnoval zhruba 166.000 vozů prodaných prostřednictvím nového společného podniku s čínskou automobilkou Brilliance. Bez zahrnutí tohoto společného podniku by globální odbyt Renaultu klesl o více než procento, upozornila agentura Reuters.

Předseda správní rady a výkonný ředitel Renaultu Carlos Ghosn byl v listopadu zadržen v Japonsku kvůli obviněním z finančních deliktů. Francouzská vláda, která je největším akcionářem Renaultu, tento týden automobilku vyzvala, aby za Ghosna našla náhradu.

Renault tvoří alianci s japonskými automobilkami Nissan Motor a Mitsubishi Motors, které Ghosna již v listopadu odvolaly z čela svých správních rad.

Ghosn jakékoliv pochybení popírá. Podle jeho právních zástupců je pravděpodobné, že Ghosn zůstane ve vazbě až do procesu, který může začít až za šest měsíců. Ghosnovi hrozí až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (přes dva miliony Kč).

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK