Pyrotechnici ve Svítkově bombu nenašli, jen kovové předměty

18.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 18. ledna (ČTK) - Pyrotechnici prohlásili místo v pardubické části Svítkov za bezpečné. Nález letecké pumy nebyl potvrzen. Evakuace se konat nebude, uvedla policie na twitteru. Pardubická radnice se obávala, že bude muset kvůli zneškodnění případné bomby evakuovat až 3000 lidí.

Pyrotechnici nedávno zjistili při průzkumu v části Svítkov, kde se budou zavádět inženýrské sítě pro výstavbu rodinných domů, zhruba v třímetrové hloubce odraz od kompaktního neznámého předmětu. Mohlo jítt o nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války. Dnes proto odkryli zeminu nad tímto místem, našli však jen ozdobné kovové mříže nebo náboj a střelu z 20milimetrového protiletadlového kanónu, řekla ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Pardubice byly za druhé světové války cílem několika náletů spojeneckých bombardérů. O přesném průběhu náletů v Pardubicích panují jen dohady. Desítky bomb, které mířily na strategické cíle, jako byla průmyslová výroba, zřejmě nevybuchly a skončily hluboko v podzemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK