Koruna na konci týdne oslabila k euru i dolaru

18.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká měna na konci týdne oslabila k euru i dolaru. Vůči evropské měně dnes ztratila čtyři haléře a kolem 17:00 se obchodovala na 25,58 Kč/EUR. K dolaru koruna klesla o sedm haléřů na 22,51 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

\"Kurz české měny byl v uplynulém týdnu výjimečně stabilní. Od pondělka do pátku se pohyboval v úzkém pásmu pěti haléřů mezi 25,53 a 25,58 Kč/EUR. Týden zakončuje poblíž horní hranice tohoto rozpětí,\" uvedl ekonom Komerční banky Jakub Matějů. Koruna podle něj po výkyvech spojených s koncem minulého roku a posilování na začátku letoška našla poblíž současných hodnot krátkodobou rovnováhu.

\"Ani příští týden neslibuje pro domácí měnu velká překvapení z nových dat,\" doplnil Matějů. Koruna si tak podle něj s dalším výrazným pohybem možná počká až na zasedání bankovní rady České národní banky na začátku února.

Podle analytiků společnosti Next Finance by česká měna oslabovala ještě mnohem výrazněji, pokud by z trhu zmizely sázky na únorové zvýšení úrokových sazeb. Předpokládají, že v letošním druhém čtvrtletí koruna oslabí, protože ČNB kvůli zhoršení ekonomického vývoje a příchodu krize do české ekonomiky zvyšování sazeb zastaví. \"Na jaře roku 2019 se proto průměrný kurz koruny dostane na hladinu 26,20 koruny za euro,\" dodali.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že vůči dolaru dnes koruna oslabila zároveň s eurem. \"Částečně k tomuto pohybu dopomohly lehké ztráty české měny vůči euru,\" podotkl.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,54 25,58 Kč/USD 22,44 22,51

Zdroj: Patria Online

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK