Akcie na pražské burze ve třetím týdnu posílily o 0,9 procenta

18.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve třetím týdnu posílily a index PX přidal 0,9 procenta na 1020,4 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět dařilo nejvíce akciím mediální skupiny CME, naopak pokles postihl akcie antivirové společnosti Avast. Minulý týden české akcie posílily o 0,7 procenta, za celý loňský rok oslabily o 8,5 procenta.

\"Tak jako v posledních týdnech byly pro trhy kurzotvorné informace o rozhovorech USA a Číny o vzájemných obchodních vztazích a brexit. Při vyjednávání mezi USA a Čínou jsou náznaky, že by mělo dojít k urovnání sporů. Většina hlavních světových indexů si za týden připsala více než dvouprocentní zisky. Akcie rostly zejména na konci týdne, takže investoři reagovali spíše na situaci mezi USA a Čínou. Brexit podstatný vliv neměl,\" uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Ve srovnání společností na pražském parketu si nejlépe vedla mediální společnost CME, která posílila o 4,17 procenta na 74,9 Kč a za dva týdny vyskočila o téměř 15 procent. CME je pravděpodobně ovlivněna pozitivním sentimentem na indexu Nasdaq, na kterém se obchoduje.

Naopak nejvíce ztratily akcie Avast, které přišly o 3,51 procenta na 82,5 Kč. \"Za poklesem spíše než brexit vidíme korekce z nedávných maxim, kdy investoři vybírali zisky,\" podotkl analytik.

Začátek příštího týdne se opět ponese ve znamení brexitu. Pondělí bude posledním dnem, kdy může britská vláda v parlamentu prosadit novou dohodu o brexitu tak, aby ta platila k současnému datu 29. března. V USA se bude dále sledovat uzavření vládních úřadů, které je již nyní nejdelší v historii. Výsledková sezona bude pokračovat firmami jako Johnson & Johnson, Ford a Starbucks, v Evropě budou reportovat banka UBS či Vodafone. \"Celkově máme na příští týden neutrální výhled,\" uzavřel Trampora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK