Akcie v USA posílila zpráva, že Čína možná navýší dovoz z USA

18.01.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Americkým akciím dnes pomohla vzhůru zpráva agentury Bloomberg, že Čína zvažuje výrazné navýšení svého dovozu ze Spojených států, aby do roku 2024 snížila přebytek zahraničního obchodu s USA na nulu. Zisky si připisovaly akcie firem napříč sektory. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,28 procenta a obchodování uzavřel na 24.706,35 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 1,32 procenta na 2670,71 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,03 procenta na 7157,23 bodu. Všechny tři hlavní indexy tak vykázaly čtvrtý růstový týden za sebou. Index S&P 500 by díky dosavadním lednovým výsledkům mohl zaznamenat nejlepší měsíční zisk od března 2016.

Za celý týden posílil Dow Jonesův index o 2,96 procenta, širší index S&P 500 o 2,87 procenta a technologický index Nasdaq o 2,66 procenta.

Dnešní zpráva Bloombergu ještě zvýšila optimismus vyvolaný čtvrteční zprávou listu The Wall Street Journal (WSJ), že americký ministr financí Steven Mnuchin zvažuje zrušení některých nebo všech cel uvalených na čínský dovoz. Ministrův mluvčí ale zprávu WSJ nepotvrdil.

\"Riskování je zpátky,\" řekl agentuře Reuters Tim Ghriskey, hlavní investiční stratég ve společnosti Inverness Counsel v New Yorku. \"Získali jsme od Číny obchodní olivovou ratolest. Trh na to samozřejmě reagoval velmi pozitivně.\"

Naděje na dobré vyústění čínsko-amerických obchodních jednání pomohla zejména výrobcům čipů a průmyslovým podnikům. Naopak se nedařilo akciím internetové televize Netflix, které kvůli výhledu na oproti očekáváním nižší tržby v prvním čtvrtletí oslabily o 3,99 procenta.

Na devizovém trhu dnes posiloval dolar. Hodně těžil z nepříznivých hospodářských dat z eurozóny. Za uplynulý týden vykázal první zisk od poloviny prosince.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 22:00 SEČ přidal 0,31 procenta na 96,36 bodu. Euro na dolar ztrácelo 0,2 procenta na 1,1366 USD.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK